Kommunen sparer uden at kende tal

Århus Kommune ved ikke, hvor meget byens forældre sender deres børn i daginstitution. Det registreres i hver enkelt institution, men centralt kender man ikke tallene, og dermed ved man heller ikke, hvor meget der reelt kan spares.

Hver dag registreres det i byens daginstitutioner, hvilke børn der møder frem og hvornår. På fortrykte skemaer krydses fremmødet af, og skemaerne gemmes i fem år.

På den måde ved man decentralt, i hvilket omfang forældrenes reelle brug af daginstitutioner svarer til normeringen.

Men denne viden indrapporteres ikke til forvaltningen, og dermed har man heller ikke et aktuelt billede af, om der i institutionerne generelt kommer færre børn, end personalenormeringen er udregnet efter.

»Området er decentraliseret, og det er baggrunden for, at der ikke indrapporteres centralt. Vi lavede en undersøgelse af den reelle brug for tre år siden. Den mindede meget om en tidligere undersøgelse, så vores fornemmelse er, at det nogenlunde stadig er billedet,« siger børn- og ungechef Ole Kiil Jacobsen.

Modulbaseret pasning

Spørgsmålet trænger sig på, blandt andet fordi byrådet står foran en sparerunde, hvor det i sparekataloget er foreslået at overgå til såkaldt modulbaseret pasning.

Her betaler forældrene efter, hvor meget deres børn opholder sig i den enkelte institution og ikke efter, hvor meget børnene har ret til at være der.

JP Århus har begæret aktindsigt i institutionernes afkrydsningslister for at undersøge, i hvilket omfang forældrene rent faktisk sender deres børn i institution, men dette er blevet nægtet med henvisning til, at listerne er arbejdsredskaber for de enkelte institutioner og ikke indrapporteres centralt.

Når der i prioriteringskataloget regnes med, at der kan spares årligt 61 mio. kr. ved at overgå til modulbaseret pasning, baserer det sig således på mindst tre år gamle tal og ikke en aktuel registrering.

Når institutionerne alligevel laver listerne, var det så ikke en lille sag at få dem indberettet?

»Det kræver, at vi laver et indberetningssystem, og det er noget af det, som vi diskuterer. På skoleområdet registreres centralt også kun elever med bekymrende højt fravær,« siger Ole Kiil Jacobsen.

Den tre år gamle undersøgelse, der blev foretaget i forbindelse med en tidligere diskussion om indførelse af en taxameterordning, viste, at der i institutionernes ydertimer er få børn, samt at der også midt på dagen sjældent er børn svarende til normeringen.

heidi.plougsgaard@jp.dk

christian.hansen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.