De dygtige indvandrere får et job

Århus-projekt har stor succes med at finde job til højtuddannede indvandrere.

Arbejdsmarkedet skriger på kvalificeret arbejdskraft, men mange forsøg på at hjælpe udlændinge i arbejde drukner i irrelevante kurser og halvhjertede praktikforløb. Ofte ender det med afslag og frustrationer. Sådan er det ikke med Projekt JobReserve i Århus, der har formået at skabe fodfæste for indvandrere på arbejdsmarkedet.

»Nyankomne sender hundredvis af ansøgninger, men der er ikke særlig god information om, hvordan arbejdsmarkedet fungerer her i landet. Mange siger, at det er umuligt at finde job, men det passer ikke. Man skal bare have de rigtige metoder,« siger Natalia K. Lieknins, projektleder på JobReserve i Århus, der har, hvad der skal til.

»Vi finder de stærke sider ved personen og bruger dem til at sælge vedkommende til virksomheden. Hvis der mangler nogle kvalifikationer kan man altid kompensere med kurser og mentorordning. Projektet betaler de kurser, som arbejdsgiveren mener er relevante,« siger projektleder Natalia K. Lieknins, der dermed går mod tendensen om at opkvalificere folk uden at vide, hvilke job de skal bestride.

JobReserve i Århus udarbejder en handlingsplan for den enkelte, yder hjælp til at skrive ansøgning og cv, og ikke mindst kan JobReserve trække på et stort netværk af virksomheder. Metoden giver bonus og fået mere end 100 højtuddannede indvandrere i arbejde - 90 pct. af dem er kvinder.

»De fleste er kvinder, fordi de er familiesammenførte, og det er som oftest danske mænd, der bliver gift med udenlandske kvinder,« siger projektleder Natalia K. Lieknins og fortæller, at de fleste kommer fra Øst- eller Vesteuropa, USA, Australien eller andre med tradition for gode uddannelser.

De dygtige udlændinge

»Vi adskiller os fra andre jobprojekter, fordi vi har en anden målgruppe. I Danmark er man ikke særlig opmærksom på den del af udlændingene, der er godt uddannet. I stedet har man fokus på de svage grupper,« siger Natalia K. Lieknins, Projekt JobReserve, og fortæller at de formidler job til ingeniører, webdesignere, grafik, læger, sygeplejerske og så videre.

»Vi forsøger ikke at sælge dem som et socialt ansvar, som virksomhederne bør tage del i. Vi ser dem som gode, stærke medarbejdere som virksomhederne selv burde have ledt efter,« siger Natalia K. Lieknins og nævner at flere virksomheder henvender sig i håb om at få tilbudt flere medarbejdere.

»Vores målgruppe er allerede tæt på arbejdsmarkedet, fordi de er godt uddannet, og de kan hurtigt komme i gang med at arbejde og bidrage til samfundet. Det er også psykologisk vigtig for dem selv at komme i gang, fordi de kommer fra et liv, hvor de er vant til at have job. Hvis ikke de kommer hurtigt videre, så risikerer de at blive pacificeret. Det prøver vi at undgå,« siger projektlederen, der er indvandrer fra Ukraine og dansk gift.

Projekt lukket til januar

For fem år siden kontaktede hun Århus Kommune, og fik etableret Projekt Rodnik, der har senere udviklet sig til projekt JobReserve. Efter tre år med succes skal projektet lukke til januar 2007.

»Vi håber på forlængelse eller permanentgørelse, for det er vigtigt, at de veluddannede har et sted at henvende sig,« siger hun og understreger, at pengene til projektet er givet godt ud.

»Det er ikke alle familier, der selv har råd til at bruge 10.000 kroner på et kursus, og de småpenge som vi bruger på at opkvalificere personerne gør stor nytte i samfundet, fordi de hurtigt begynder at betale skat,« siger Natalia K. Lieknins.

jakob.voelver@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.