Leder: Budgettet

IFØLGE DET budgetforslag, som Århus Byråds magistrat forleden fremlagde, skal byens økonomi trimmes med 410 mio. kr. om året indtil 2010. Borgmester Nicolai Wammen fremlagde budgetforslaget nøgternt og manede til, at politikerne i forhandlingsforløbet lægger fnidder og partipolitik til side.

Selv om 410 mio. kr. naturligvis er en udfordring, er den ikke umulig, hvis politikerne tør tage ansvar og bidrage til budgetforhandlingerne med konstruktive, fremadrettede løsninger, der på en række områder må blive opgør med fortidens vanetænkning og tryghedsnarkomani.

Borgmesteren forekom realistisk og klædeligt ydmyg over for opgaven, som han formentlig kommer til at løse i et nødvendigt tæt parløb med Venstre og sin forgænger i borgmesterstolen, Louise Gade. SF, der ved konstitueringen lagde stemmer til Wammens indtog i borgmesterkontoret, løb nemlig allerede ved budgetpræsentationen af gårde og understregede dermed endnu engang, at partiet heller ikke lokalt i Århus er en troværdig partner, når det politiske arbejde kræver knofedt.

Enhedslisten har for længst afskrevet sig selv i budgetsammenhæng, og selv om Dansk Folkeparti og de konservative måske nok har viljen, har de ikke magt, som de har agt. Det har de radikale heller ikke, selv om de lader, som om de ikke ved det. Dermed er kun Venstre tilbage til et seriøst parløb om budgettet, og selv om Louise Gade havde et par velplacerede syrlige bemærkninger til borgmesterens pludselige behov for samarbejde med Venstre, må og skal opgaven lykkes.

De to store partier har i situationen simpelthen pligten og bør også kunne opvise evnen. I og med borgmesteren er svigtet af to af sine konstitueringspartnere, er megen indflydelse lagt over til Venstre og det er ikke det ringeste udgangspunkt, hvis partiet formår at fremme og fastholde fornuften i forhandlingerne.

Selv om borgmesteren havde en lille uheldig fortalelse om regeringens økonomiske politik, så signalerer han dog med sin lodrette afvisning af de fantasiløse krav om skattestigninger realitetssans.

At han samtidig antyder vilje til at diskutere ændringer administrativt og organisatorisk i kommunen, bør ikke gøre budgetforhandlingerne vanskeligere. De største prøvelser kommer muligvis i hans eget bagland.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.