Tårevædet mindehøjtidelighed for konfliktens ofre i Libanon

Mindehøjtideligheden for de døde i Libanon på Rådhuspladsen var præget af sorg og stærke følelser. Også SF's formand Villy Søvndal og Pernille Frahm deltog i arrangementet.

På Rådhuspladsen i Århus blev der onsdag eftermiddag tændt 270 stearinlys. Et lys for hvert dødsoffer i Libanon siden den væbnede konflikt i området brød ud. Det var Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening, der havde arrangeret en mindehøjtidelighed på pladsen. En mindehøjtidelighed, der bød på både stærk vrede mod Israel og stor sorg over det libanesiske folks lidelser under denne konflikt.

Omkring lysene stod en række børn med palæstinensiske og libanesiske flag. Andre plakater viste billeder af døde børn, og spørgsmål som: "Hvor mange børn skal dø." Libanon huser en række flygtningelejre, hvori mange palæstinensere i Århus er født og opvokset.

SF-formand deltog

Blandt de deltagende i mindehøjtideligheden var også byrådsmedlem Keld Hvalsø Nedergaard fra Enhedslisten og formand for SF, Villy Søvndal med sin kæreste, politikeren Pernille Frahm, der også er formand for Dansk-Palæstinensisk Forening i Danmark.

»Vi var i området og ville gerne deltage. Jeg synes, dette er et pænt og stilfærdigt nærmest andagtsfuldt arrangement, med de stærke følelser, der nu engang er forbundet med den situation, vi står i,« sagde Villy Søvndal.

Som formand for SF forsøger han også at gøre noget for at bedre den kritiske situation i området.

»Jeg forsøger at lægge pres på regeringen, der desværre lægger sig i kølvandet på Bush's strategi. Vi mener, at EU bør lægge pres på USA, for USA sidder med nøglen til at løse konflikten. Jeg synes, at ideen om at sende fredsbevarende styrker til området og en række observatører er en god ide. Jeg var selv i Jerusalem sidste år, og jeg tror, at de fleste som har været i området bliver dybt berørt af situationen og kommer hjem med en forstemmende oplevelse i bagagen. Israel har lov til at eksistere. Jeg tror på en to-statsløsning, men der skal hjælp til udefra for at få løst problemerne,« sagde Villy Søvndal.

Mindehøjtideligheden begyndte med, at en gruppe libanesere sang den libanesiske nationalsang. Herefter holdt formand for Multikulturel Forening Rabih Azad-Ahmad en tale.

Tilbaget til stenalderen

»Libanon er bombet tilbage til stenalderen. Mange er angste for deres liv i området. Vi er selvfølgelig glade for, at Danmark har hjulpet danske statsborgere ud af landet, men vi må ikke glemme de mange libanesere, som ikke kan komme ud. Vi må vise sympati for denne civilbefolkning,« sagde han blandt andet.

Herefter læste Iben Baadsgaard al-Khalil fra Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening i Århus et Halfdan Rasmussen-digt højt efterfulgt af klapsalver.

Iben Baadsgaard al-Khalil blev selv meget berørt af situationen, da der blev holdt to minutters stilhed. Hun er enke efter et ægteskab med en palæstinensisk mand og har i den forbindelse selv boet i Sydlibanon i flere år i flygtningelejren al-Rashiadiya.

»Jeg har været der så mange gange, og det gør så ondt at se, hvordan det hele bliver ødelagt, og hvordan menneskers liv igen bliver lagt i ruiner. Der har ellers været en så positiv udvikling i området de seneste år, men det er gået helt tabt igen,« sagde Iben Baadsgaard al-Khalil.

Lige nu sidder hendes afdøde mands fætter, Ahmad el-Ahmad fanget i samme lejr med sin kone og fire børn og kan ikke komme hjem til Danmark, da vejen til havnebyen Saida, hvor der er opsamlingssted for danskerne, er blevet bombet i stykker.

»Jeg bliver bare så harm, når jeg høre udenrigsminister Per Stig Møller sige, at de danskere bare skal se at komme frem til opsamlingsstederne. Det er altså ikke så let.«

Støtte til Hizbollaz

Efter de to minutters stilhed brød en mand tavsheden og holdt en meget følelsesladet tale på arabisk, hvori han fortalte, at han ikke tidligere støttede Hizbollah og dets leder Nasrallah. Men efter angrebet fra Israel støttede han nu Nasrallah, som han hyldede.

Netop spørgsmålet om Hizbollah og dets andel i konflikten blev ikke omtalt i talerne ved mindehøjtideligheden, ligesom man heller ikke mindedes de civile ofre, som konflikten har krævet på den israelske side af grænsen.

Ifølge Iben Baadsgaard al-Khalil har Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening ikke en officiel holdning til Hizbollah.

»Min personlige holdning er, at jeg er dybt ked af det, som sker nu. Hizbollah var ellers begyndt at blive en politisk faktor i Libanon fremfor den militære faktor, der har været dets kendemærke i mange år. Men nu er det bombet tilbage til en tid med ekstremisme, og det gør mig ondt. Jeg ønsker et fredeligt Mellemøsten,« sagde Iben Baadsgaard al-Khalil.

pernille.ammitzboell@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.