Omstridt ammoniak-lager rykker nærmere

Både beredskabs-myndighederne og Arbejdstilsynet giver grønt lys til et omstridt ammoniak-lager ved Studstrupværket tæt på Århus. Den lokale borgerforening opretholder protesterne.

Opførelsen af et omstridt ammoniaklager ved Studstrupværket nord for Århus er rykket et skridt nærmere, da både beredskabsmyndighederne og Arbejdstilsynet har givet grønt lys til projektet, som har skabt bekymring både politisk og blandt beboerne tæt på kraftværket.

Ammoniakken skal bruges til at rense røgen fra et stort kraftværk. Elsam, der ejer Studstrupværket, vil bruge ammoniakken til at filtrere røggassen for skadelige stoffer i forbindelse med kommende skrappere miljøkrav.

Lageret halveret

Århus Kommune afviste en ansøgning om at etablere et lager på op mod 100 tons ammoniak, fordi konsekvenserne af en brand eller et udslip ville være så katastrofale, at Århus Brandvæsen ikke har kapacitet til at håndtere det.

Elsam har ændret ansøgningen til et ammoniaklager på 48 tons og planlagt at bygge en betonskal rundt om lageret for at sikre, at de giftige dampe ikke siver ud i en stor sky, hvis tanken eksploderer eller kollapser. På den baggrund har lageret nu været til høring hos både Århus Brandvæsen og Arbejdstilsynet.

»Ingen af de to myndigheder har indsigelser mod lageret,« siger amtets sagsbehandler Karsten Borg Jensen, der samtidig fastslår, at der er lang vej endnu, inden projektet kan realiseres.

»Der er stadig en del forhold, der skal klarlægges. Vi skal have udarbejdet et forslag til en miljøgodkendelse, og i samarbejde med Elsam, Arbejdstilsynet og beredskabsmyndighederne skal vi have udarbejdet en beredskabsplan. Hvis vi bliver enige om den, bliver der indrykket en annonce i avisen, hvorefter der vil være en klagefrist på fire uger.«

Borgerprotester

Projektet har allerede været udsat for massive borgerprotester, og i Studstrup Borgerforening er man stadig bekymret for situationen, selvom det planlagte lager kun er halvt så stort som oprindeligt planlagt.

»Vi vil protestere igen, for vi er alvorligt bange for eksplosionsfaren,« siger formanden for Studstrup Borgerforening, Birger Agergaard.

»Der ligger jo store kulbunker i nærheden af lageret. Kul selvantænder, og hvad sker der ikke, hvis ammoniakken kommer i forbindelse med kullene, der ligger og gløder. Alt tyder på, at den slags uheld vil ske på et eller andet tidspunkt, og det ville være katastrofalt.«

Borgerprotesterne handler også om lastbilerne, der skal transportere ammoniak på de små veje omkring lageret.

»Det er livsfarligt, hvis ammoniakken løber ud fra en lastbil, der ikke er sikret ordentligt. Det kan være fatalt for alle de borgere, der færdes på vejene omkring lageret eller andre steder, hvor lastbilerne kører.«

kasper.schutt@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.