Leder: Aktive LO

FORMANDEN FOR den lokale afdeling af fagbevægelsens paraplyorganisation LO, Hans Halvorsen, der sideløbende med sit faglige arbejde også har været og er engageret i partipolitik, tidligere i DKP, nu bl.a. som byrådsmedlem for Socialdemokratiet, bryder sig ikke om, at JP Århus har konstateret, at medlemmerne siver fra fagbevægelsen og givet bud på eventuelle årsager hertil.

Det gav sig i gårsdagens avis udslag i et debatindlæg, hvori LO-formanden fortæller en historie om, hvor aktiv den århusianske fagbevægelse er. Ingen betvivler da heller den sikkert store indsats, som fagbevægelsen yder i erhvervskontaktudvalget eller indsatsen for at opkvalificere medlemmer og også skaffe folk i arbejde. Disse fortjenester ændrer dog ikke ved, at medlemmerne siver, og det ændrer heller ikke ved, at det grangiveligt ser ud, som om fagbevægelsen har svært ved at følge med udviklingen og se ud over egen næsetip i et samfund under hastig forandring.

Men fagbevægelsen og den lokale LO-formand fortjener nu som tidligere med- og modspil. Derfor er fagbevægelsens rolle i den standende buskonflikt interessant, og derfor er eksempelvis fagbevægelsens stillingtagen til hærværk mod bygningsstilladser også af bredere interesse.

At det er svært at følge med tiden, understreger LO-formanden med bemærkninger som »de løn og arbejdsvilkår, som fagbevægelsen har skabt i Danmark, skal ikke undergraves af globale markedskræfter.« Det må være tilladt stilfærdigt at gøre opmærksom på, at fagbevægelsen ikke havde haft mange resultater uden driftige igangsættere til at skabe tusindvis af arbejdspladser og kapitalgrundlag og uden myreflittige folk inden for håndværk, handel, landbrug og småindustri.

Trods mange forsøg er det jo aldrig lykkedes selv at klare sig på markedsvilkår, og når LO-formanden kalder til kamp mod de globale markedskræfter, duer fortidens våben næppe.

Nye våben kunne være at åbne øjnene for virkeligheden og rette blikket mod fremtiden og ikke fortiden. I den nærmeste fremtid skal der eksempelvis forhandles budget i Århus, og her må man vel kunne forvente, at LO spiller en konstruktiv rolle, baseret på realitetssans, og ikke blot gentager de evindelige krav om skatteforhøjelser.

Bl.a. her vil det vise sig, om et aktivt LO også er et aktiv for samfundet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.