Kølerne lider i varmen

Fødevarekontrollen i Århus forventer at foretage omkring 100 kontrolbesøg i sommervarmen.

Temperaturer omkring de 30 grader sætter køleskabe og frysere på overarbejde. Fødevaremyndighederne har i flere stikprøvekontroller i Århusområdet fundet madvarer, som blev opbevaret ved alt for høje temperaturer med risiko for at udvikle sig til bakteriebomber.

»Mange kølere er presset til det yderste i øjeblikket. Er køleren placeret et sted med mangelfuld udluftning, risikerer teknikken at svigte, og så stiger madvarernes temperatur meget hurtigt,« fortæller sektionsleder Birthe Wendelboe, Fødevareregion Nords kontrolafdeling i Århus.

Ved et kontrolbesøg den 13. juli i en smørrebrødsforretning i Århus afslørede fødevarekontrollen således en temperatur i smørrebrødskøleren på 20,3 grader, mens salat og pålæg blev opbevaret i en køler, hvor der blev målt 17 grader.

Forretningen var ganske vist ramt af strømsvigt under kontrollen, men besøget resulterede i en indskærpelse af, at letfordærvelige fødevarer maksimalt må opbevares ved fem grader, og på basis af dette og andre utilfredsstillende forhold efterlod kontrollanterne en sur smiley. I et fiskehus fandt fødevarekontrollen røget makrel, sild og kogte rejer i en køledisk med 10 grader.

»Bakterier udvikler sig meget hurtigt, når temperaturen stiger, og det er vigtigt, at virksomhederne selv er opmærksomme på, om deres kølere fungerer tilfredsstillende. Nogle vælger at lægge et isolerende materiale over deres frysediske for at holde på kulden. Vores generelle indtryk er, at virksomhederne er gode til at holde styr på deres kølervarer,« siger Birthe Wendelboe.

100 kontrolbesøg

Fødevarekontrollen forventer at aflægge besøg på omkring 100 virksomheder i sommervarmen med blandt andet fokus på nedkøling af madvarer. Heri indgår kontrol med is til softice og gammeldags isvafler.

»Vi har hentet isprøver, som vi endnu ikke har resultaterne af. Kontrollen gælder også rengøringen af ismaskiner og redskaber som skeer, der bliver benyttet til at lave isene med. Indtil videre ser det pænt ud, men i omkring hver 10. kontrol konstaterer vi for høje kimtal,« fortæller Birthe Wendelboe.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.