20 mio. kr. ekstra til ældre

Århus får 20 mio. kr. årligt fra en ekstrapulje til ældreområdet, som KL og regeringen har aftalt. Men det rækker næppe langt, når kommunens nye sparerunde slår igennem, frygter ældrerådmand Dorthe Laustsen (SF).

Et løft til ældreområdet på 20 mio. kr. ekstra i hvert af de kommende år.

Det bliver resultatet for Århus af aftalen mellem Kommunernes Landsforening og regeringen om den kommunale økonomi for næste år.

Men pengene bliver formentlig kun et plaster på såret, når rådmænd og borgmester i Magistraten i Århus Kommune på mandag indleder de første realpolitiske drøftelser af kommunens anstrengte budgetter for de kommende år. På forhånd er der lagt op til besparelser på omkring 300 mio. kr.

70 mio. skal spares

Sundheds- og omsorgsrådmand Dorthe Laustsen (SF) er betænkelig.

»De kommende besparelser kommer til at gøre rigtig ondt. Det gælder også på ældreområdet, hvor jeg frygter, at vi skal finde besparelser i størrelsesordenen 70 mio. kr. årligt. Det kan ikke undgå at betyde en ringere service for vores ældre og dårligere forhold for de ansatte,« advarer Dorthe Laustsen.

Rådmanden har tidligere peget på andre måder at finansiere Århus Kommunes stigende udgifter på.

»Jeg forstår ikke, at man ikke vil se på indtægtsforhold og skattesiden. Fjernede vi aftalen om at friholde erhvervslivet for dækningsafgifter og ejendomsskatter, ville der være penge nok i kommunekassen. På mit eget område vil jeg foreslå, at vi kigger på pensionisters ret til at indefryse ejendomsskatter, som er kørt af sporet og blevet en pengemaskine for nogle, mens kommunekassen betaler. Men der er desværre ikke støtte blandt et flertal af byrådets partier til mine forslag,« tilføjer Dorthe Laustsen.

500 mio. kr. til deling

Aftalen for næste år mellem KL og regeringen betyder, at kommunerne på landsplan permanent tildeles 500 mio. kr. årligt til brug alene på ældreområdet. For Århus Kommune betyder det som nævnt, at ældreområdet hvert år tilføres i størrelsesorden 20 mio. kr. Pengene er Århus Kommune forpligtet til at bruge på ældreområdet.

Indtil nu har kommunen fremlagt et prioriteringskatalog med spareforslag for 600 mio. kr., og i det skal der findes besparelser på mindst 300 mio. kr.

jens.jorgensen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.