Mægler: Prisstigninger var det glade vanvid

Antallet af salgsklare ejerlejligheder på mæglernes hylder er mangedoblede, og markedet for denne type boliger er tættere på normale tilstande, hvilket glæder ejendomsmægler Per Faurholt, Nybolig.

Køberne vejrer morgenluft, mens sælgerne skæver mere nervøst til de seneste tal fra Realkreditrådet. Priserne på ejerlejligheder i Århus er faldet for første gang i flere år, og det er sundt for ejendomsmarkedet, mener ejendomsmægler Per Faurholt, Nybolig.

»Vi er heldigvis ved at være ovre det punkt, hvor priserne bare banker i vejret, og det er sundere for os alle sammen. Jeg kan ikke lade være med at tænke på alle de unge mennesker, som efterhånden kun kan komme ind på ejendomsmarkedet, hvis de arver eller får hjælp af forældrene. Derfor er det dejligt, at dette vanvid er ved at høre op, hvilket meget tyder på,« siger Per Faurholt.

Som hos flere at byens ejendomsmæglere er antallet af salgsklare emner på Per Faurholts hylder steget voldsomt i løbet af i år.

Mange vil sælge

I marts måned viste en søgning på boligsiden.dk, at der stod 28 boliger til salg i Højbjerg. På fire måneder er antallet tæt på firedoblet, da der i dag er 96 boliger til salg.

Samme tendens ses på ejerlejlighedsmarkedet. I dag står der omkring 600 ejerlejligheder til salg i Århus C. Det er fem gange så mange som for to år siden, da en optælling på boligsiden.dk viste 164.

»Der er meget mere at vælge imellem, og det betyder selvfølgelig også, at køberne ser på flere boliger og ikke handler i panik. Der er ikke længere grund til noget hastværk,« siger Per Faurholt, der samtidig erkender, at ejendomsmæglerne bærer en del af ansvaret for de voldsomme prisstigninger.

»Det er grotesk«

»Når der ikke er særlig mange boliger til salg, bliver salgsprisen et afgørende konkurrenceparameter, og derfor har vi mæglere nok været tilbøjelige til at lægge lidt ekstra oven i prisen for at vinde salget. Vi har oplevet at blive overbudt med over én mio. kr. Det er grotesk. Og når alle giver den fuld skrue, er det medvirkende årsag til de store stigninger. Heldigvis er de tider ved at være ovre, og vi kan gå ud og vurdere boligerne mere seriøst, da der ikke bare står en køber søndagen efter og er klar til at købe i en euforisk stemning. Et marked i balance er det bedste for alle parter,« siger Per Faurholt.

Positivt for køberne

Cheføkonom i Realkredit Danmark, Sune Worm Mortensen, ser også positivt på den nyeste udvikling i Århus og den aktuelle opbremsning på markedet.

»Vi vil komme til at opleve flere lejligheder, der ligger længere, inden de bliver solgt, og det er positivt for køberne. Der vil være mulighed for at gå en ekstra gang rundt om hesten, inden man slår til, og det er kun rimeligt. For det at købe bolig er en stor beslutning, som man ikke bør tvinges til at tage på en eftermiddag,« siger Sune Worm Mortensen.

nikolaj.worm@jp.dk

kasper.schutt@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.