Unge gider ikke læse tysk

Nedtur for de gamle europæiske og optur for de eksotiske sprogfag på Aarhus Universitet. Ny institutleder vil knække den faldende kurve med en mere offensiv markedsføring af fag som fransk, spansk og tysk.

Fra Århus er der sølle 200 kilometer til Tyskland, men næsten 6.000 kilometer til Kina.

Alligevel er det i år mere populært at læse kinesisk end tysk på Aarhus Universitet. Det samme gælder for sprog som fransk og spansk, som også går tilbage, mens de mere eksotiske sprog som kinesisk, japansk og brasiliansk går frem.

For Hans Lauge Hansen, der siden 1. juni har været institutleder for sprogfagene, er det "blot" en fortsættende tendens, som også gælder resten af landet. Men det er beklageligt, og nu skal der sættes ind:

»Vi har været for dårlige til at fortælle, hvad vores uddannelser handler om, og hvad de kan bruges til, og det skal vi have forbedret. Og vi kan passende begynde med vores hjemmeside, så vores nye studerende og vores aftagere klart og tydeligt kan se, hvad vi står for,« siger han.

De rigtige varer

Uddannelserne er som de øvrige på Det Humanistiske Fakultet blevet moderniseret, og Hans Lauge Hansen er overbevist om, at instituttet har de rigtige varer på hylderne. De skal bare sælges bedre:

»Med globaliseringen er vores uddannelser utrolig vigtige, for netop sprog og kulturforståelse er helt afgørende i fremtiden. Vi har gode kort på hånden, men mange tror desværre, at vi blot kan klare os med engelsk. Samtidig har den megen fokus på erhvervslivets muligheder i Asien formentlig lokket flere til at læse sprog som japansk og kinesisk, der opfattes som mere eksotiske. Men man skal huske på, at sprog som spansk også omfatter de sydamerikanske lande, og fransk omfatter en del af Afrika, så dermed har de sprog jo også et eksotisk element,« siger Hans Lauge Hansen.

Optaget på kinesisk er i år bevidst sat ned til 34, men med flere end 100 ansøgere kunne det fag have været endnu større i år end sidste år, da 55 blev optaget.

Handelshøjskolen i Århus har de senere år haft stor succes med sproguddannelser som kombineres med kommunikation. Det har givet stor søgning, og Hans Lauge Hansen vil ikke afvise, at det også kan være vejen frem for Aarhus Universitet:

Bredere vifte

»Hvis det giver flere studerende at ændre navnet på uddannelserne, kan vi da overveje det, men i forvejen kan vores uddannelser også indeholde kommunikation, it, kultur og en hel masse andre fag. Efter to års studier vælger de studerende et sidefag eller suppleringsfag, og her har vi en langt bredere vifte af muligheder - inklusiv kommunikation - som de studerende selv kan vælge. Men også på det område har vi været for dårlige til at markedsføre uddannelserne,« siger Hans Lauge Hansen.

Færre kandidater

Konsekvenserne for det faldende optag på sprogfagene er færre kandidater for erhvervslivet, som aftager ca. halvdelen af de færdiguddannede, mens den anden halvdel typisk bliver gymnasielærere. For gymnasierne er udviklingen imidlertid ikke bekymrende i øjeblikket:

»Med gymnasiereformen har langt færre elever andre sprogfag end engelsk, og det betyder, at der faktisk har været for mange tysklærere nogle steder. Også tilslutningen til fransk og spansk er faldet meget efter gymnasiereformen, så derfor er vi ikke bekymrede over det faldende optag. Men vi kan naturligvis ikke vide, hvordan behovet ser ud om seks-syv år, når de nye studerende bliver færdige,« siger Kjeld Knudsen Jensen, gymnasielærer på Marselisborg Gymnasium og formand for Gymnasieskolens Lærerforening (GL) i Århus Amt.

jorgen.rye@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.