R: Læg sparekortene på bordet

Nyt festivalsekretariat under Århus Festuge, et nedbarberet Kulturhus Århus og Voxhall som scene for jazz og verdensmusik. Radikal kulturudvalgsformand vil gennemføre besparelser gennem omfattende omstruktureringer på kulturområdet.

»Tænk langsigtet!«

Opfordringen kommer fra den radikale formand for kulturudvalget Uffe Elbæk forud for, at byrådets til efteråret mødes for at skære omkring 300 mio. kr. af kommunens budget.

Han frygter, at flere partier vil føle sig fristet af at snuppe pengene der, hvor det er mindst indgribende nu og her, men det vil være som at tisse i bukserne, lyder advarslen.

»Vi skal undgå salamitaktikken og hovsabeslutninger. Derfor er det nødvendigt, at politikerne fortæller, hvor de vil vil spare, så vi kan få en diskussion om konsekvenser og muligheder,« siger Uffe Elbæk.

Han går selv foran med et forslag til gennemgribende omstruktureringer på kulturområdet, som samtidig medfører nedskæringer. Alle bolde skal op i luften, hvis et mindre budget skal give mere kultur. Bl.a. skal Kulturhus Århus barberes ned til et rådgivende organ.

I stedet skal der oprettes et fælles festivalsekretariat under Århus Festuge, som dermed får bl.a. Jazz- og Spotfestivalen under sig.

Det skal sikre en effektivisering, så viden og menneskelige ressourcer udnyttes bedre.

Samtidig vil den radikale politiker have de århusianske scener på fire til seksårige kontrakter, hvorefter scenerne skal ud i åben konkurrence for at skabe mere dynamik. Metoden kan betyde lukning af scener, erkender Uffe Elbæk.

»Men det giver nye kunstnere, som kan noget, en chance for at vise det. Derfor er det både godt for kulturen og publikum. Det er ikke kritik af kulturen. De enkelte institutioner gør det godt, men vi mennesker er vanedyr, og det her kan give kulturen den ekstra ilt, som den har godt af med jævne mellemrum.«

Beskyt vækstlaget

Udvalgsformanden peger også på Huset, Bymuseet og de regionale musikscener som områder, hvor der er plads til ændringer. Han advarer samtidig mod, at det på sigt vil få store konsekvenser for byens kulturliv, hvis man begynder at skære i støtten til vækstlagene.

Det er måske morgendagens Von Baden, Kassandra Produktion eller Dicte, man bremser, påpeger han.

»Det er lettere at spare støtten til en ung kunstner væk end at lave besparelser på en vuggestue. Det kan jeg godt forstå, for kulturen virker perifert. Det kan ikke umiddelbart måles, hvis man snupper lidt fra den internationale pulje, men kulturen har stor betydning for byens puls. Den tiltrækker mennesker og dermed erhvervsliv. Hvis vi skærer i kulturen, skærer vi benene væk under os selv. I virkeligheden burde vi hæve kulturbudgettet fra en til to pct. af kommunes budget. Så ville Århus med større rettighed kunne kalde sig en kulturby,« siger Uffe Elbæk.

Han ser hellere, at kommunen finder penge på ældreområdet, for han mener generelt, at der er for meget fokus på "fortiden" og for lidt på "fremtiden".

Derfor ønsker han bl.a., at Århus skal lave den budgetmodel om, som tildeler ældreområdet penge pr. 65-årig i kommunen og ikke efter behov.

Han undrer sig over, at hverken kulturrådmand Flemming Knudsen (S) eller kunstnere i det århusianske kulturliv har blandet sig i debatten om de forestående besparelser

»De bør blande sig og fortælle, hvad kulturkronerne betyder. De kan betragte det her som et opråb. Også til rådmanden. Hvorfor fortæller han ikke, hvilke konsekvenser det får, hvis man tager penge fra vækstlagene.«

Låst fast af regering

Uffe Elbæk langer samtidig ud efter regeringens økonomiske politik og skattestop.

»Det betyder, at vi er låst fast. Vi har intet at flytte rundt med, og jeg er dybt provokeret af, at jeg kan se skoler, der forfalder, samtidig med at folk har flere penge mellem hænderne. Men nu er det vores ansvar som politikere at skære ned. Det er ikke sjovt, men jeg vil forsøge at få en positiv strukturændring ud af det,« siger Uffe Elbæk.

heidi.plougsgaard@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.