Kronprinsen til VM i orientering

Én kronprins, 100 hjemmeværnsfolk, 575 frivillige og 10.000 tilskuere er med, når verdens bedste orienteringsløbere kæmper for VM-guld i Mindeparken og i de østjyske skove. Til sprinten kan publikum komme helt tæt på posterne.

Farer De ofte vild i de århusianske skove, så er det nu, De skal lure trickene af. Verdens bedste stifindere er på vej hertil for at deltage i det stort anlagte verdensmesterskab i orienteringsløb blandt andet i Mindeparken og Marselisskoven. Der er gode chancer for danske medaljer, og de århusianske løbere er stærkt repræsenteret på landsholdet.

Arrangørerne forventer, at op imod 10.000 tilskuere finder vej til tribuner og skovbund, og en ny teknologi gør sporten mere publikumvenlig end tidligere. Løberne er udstyret med en lille gps-sender, der via satellit meget præcist viser, hvilke vejvalg den enkelte deltager vælger.

»Det er interessant, fordi tilskuerne direkte kan følge med og se, at verdensmesteren valgte højrevejvalget, mens den danske favorit løb til venstre ved samme sted,« siger pressechef Johan Fegar, der håber, at publikum vil heppe de danske deltagere til medaljer.

»Tilskuerne kommer til at opleve en meget intens atmosfære, og vi ved, at et entusiastisk hjemmepublikum kan gøre en forskel,« siger han.

Til alle finaleløbene kan tilskuerne følge slagets gang i skoven på en 40 kvm. storskærm i målområdet, og vil man endnu tættere på, så er det på sprinten tilladt at stille sig ud i området blandt løberne. Er det stadig ikke tæt nok, så kan man selv hoppe i løbeskoene og melde sig til publikumskonkurrencen, som de fleste dage finder sted lige før eller lige efter VM-løbene.

I mestrenes fodspor

VM er ikke kun for eliten. Cirka 2.000 løbere fra hele verden kommer til Århus for at være med i publikumskonkurrencerne, der afvikles sideløbende med mesterskaberne. Det er en tradition i sporten at lade publikum løbe i de samme skove som eliten, så de på egen krop kan mærke det terræn, der kort tid forinden lagde jord til verdens bedste.

»Mange orienteringsløbere bruger deres ferie på at rejse til store stævner rundt i Europa for at prøve kræfter med nye og anderledes terræner end dem, som de kender fra deres hjemland,« siger Ulrik Mathiasen, der arrangerer publikumløbet WOC-tour. Løbelystne kan tilmelde sig helt frem til selve løbsdagen.

Hemmelige skove

Orienteringsløb handler, som ordet diskret antyder, om at kunne orientere sig hurtigt, mens man løber. At have lokalkendskab til de skove og stier, der benyttes under VM burde give århusianske løbere en massiv hjemmebanefordel. Men det gør det ikke. Ruterne er tophemmelige, og skovene har været lukket for alle landsholdsløbere, siden arrangørerne for flere år siden fandt ud af, at skovene skulle bruges til VM.

»Vores sportsgren er kendetegnet ved en superhøj moral. Det er en luksus, og det skyldes sandsynligvis, at der ikke er så mange penge i sporten,« siger pressechef Johan Fegar og fortæller, at der aldrig nogensinde er nogen, der er blevet taget i at snyde, selv om det faktisk er muligt at kravle over det moralske hegn.

»Men vi har brugt uendelig mange timer i de skove for at tegne detaljerede kort over stier, fordybninger, trætyper og så videre. Vi ville med meget stor sandsynlighed have snuppet nogen, hvis de forsøgte at snyde sig til forhåndskendskab,« siger Johan Fegar og fortæller, at en af de personer i stævneledelsen, der ved allermest om ruten, selv har en datter, der skal løbe for det danske landshold.

»Men det er alle helt trygge ved,« siger Johan Fegar.

Den røde løber

Kronprins Frederik kaster royal glans over mesterskabet. Han har selv tidligere dyrket orienteringsløb, da han boede i Århus og i sin tid som frømand. Kronprinsen vil blive introduceret til ruten og det danske landshold, men vil ikke selv være iført løbesko og kompas til stævnet. Han deltager i åbningsceremonien den 1. august som protektor, hvor han og publikum kan opleve boder, indmarch og uropførsel af VM-sangen, før det går løs.

jakob.voelver@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.