Leder: Kontrol

NU EN måneds tid efter at hundredvis af ferierejsende med bopæl i Århus blev evakueret fra Libanon, kan det konstateres, at det kriseberedskab, som Århus Kommune hurtigt fik etableret, har virket efter hensigten.

En række personer, familier og grupper har benyttet sig af tilbuddet, som man så kan håbe også vil virke som en katalysator i den fortsatte integration i det danske samfund.

En del af krisehjælpen består i at bringe de evakuerede hurtigst muligt tilbage til en normal hverdag, og den hverdag omfatter også debatten om kontrol af ferierejsende, hvis der foreligger mistanke om socialt bedrageri.

Social- og beskæftigelsesrådmand Gert Bjerregaard har håndteret problematikken prisværdigt klart ved som det første hurtigt at etablere krisehjælp og ved også at signalere, at der bagefter kunne komme en kontrolfase.

Egentlig ligger sagen til afklaring hos Datatilsynet, der skal tage stilling til, om Udenrigsministeriet må videregive evakueringslister til kommunerne. Men da tilsynet vel næppe kan siges at være kendt for at ride samme dag, som det sadler, har Gert Bjerregaard bedt juristerne i borgmesterens afdeling om en vurdering af problemstillingen.

Det er væsentligt, at en eventuel kontrolfase iværksættes, inden sagen samler for meget støv. Derfor er det udmærket, at rådmanden aktiverer kommunens jurister både for at få en vurdering og for at lægge pres på Datatilsynet, om dette er muligt.

Debatten om betimeligheden af kontrol med de ferierejsende har i nogen udstrækning været forfejlet, idet der udelukkende er tale om, at samfundet prøver at gardere sig mod snyd med skatteydernes penge.

Om det så drejer sig om skattefusk, momssvindel eller socialt bedrageri er for så vidt underordnet. Erfaringen viser desværre på alle områder, at tillid er godt, men kontrol er i visse situationer nødvendig.

Borgmester Nicolai Wammen, der pga. ferie ikke tidligere har kommenteret sagen, mener, at en undersøgelse må bygge på konkret mistanke om snyd.

En eller anden form for mistanke er vel altid stede, og derfor må man som minimum, som f.eks. også i skatte- og momsforhold, foretage stikprøvekontrol, som i øvrigt vil give en befriende afklaring, så man bliver fri for mytedannelser af den ene eller anden art.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.