Humaniora hæver niveauet

Færre studiepladser, skrap adgangsbegrænsning - men flere ansøgere, viser tallene for humaniora på Aarhus Universitet. Årsagen er et bedre og mere erhvervsrettet image, mener tilfreds dekan.

Områder som etnografi, sociologi, kultur, filosofi og sprog er igen populære hos unge uddannelsessøgende. Det betyder, at Aarhus Universitets største fakultet, Humaniora, igen er på et fremadgående spor efter fire-fem års dødvande.

Selv om humaniora i år forventer at optage 100 færre nye studerende, har ansøgertallene været en opmuntring for fakultetet. Syv pct. flere har søgt ind, og det er dekan Bodil Due meget tilfreds med.

Kontakt til erhvervslivet

»Det er meget glædeligt, at vi efter nogle år med vigende ansøgertal nu igen mærker stigende interesse. Efter en årrække med stor ledighed har humaniora igen fået et godt image, og vi har skabt tættere kontakt til erhvervslivet, som også kan se gevinsten ved dygtige humanister,« siger Bodil Due.

Skræddersyede kurser for erhvervsfolk, styrket jobvejledning til de studerende og mulighed for praktik på alle fag er nogle af de nyeste tiltag, som samlet er med til at løfte humaniora væk fra tidligere tiders "hængekøje"-image.

Højere gennemsnit

Fakultetet tilbyder i år optagelse til 1.247 nye studerende mod 1.350 sidste år - altså færre pladser - men det skyldes en bevidst strategi, som skal give hårdere konkurrence og dermed bedre studerende.

Alligevel har flere søgt ind, og det betyder hårdere adgangskrav. Som eksempler kræver etnografi i år 8,9 i snit for at komme ind, mens litteraturhistorie kræver 8,7. Et fag som kunsthistorie kræver i år et karaktergennemsnit på 8,5, hvilket er den samme kvotient som det meget søgte jura.

»Adgangsbegrænsningen betyder, at flere bliver afvist, men samtidig får vi dygtigere studerende og mindre frafald, og det er vi godt tilfredse med. Vi har ønsket at sende et signal om, at humaniora ikke er et sted, hvor alle og enhver kan komme ind, men et sted hvor der skal bestilles noget. Og det er lykkedes, samtidig med at vi har fået flere ansøgere,« siger Bodil Due.

Færre studerende

Aarhus Universitet går samlet en smule ned i forhold til sidste års rekordoptag på 3.610, da der i år optages 3.597 nye studerende. Byens næststørste uddannelsessted, Handelshøjskolen i Århus, kan derimod notere en fremgang på otte procent fra 1.097 nye studerende sidste år til 1.184 nye studerende i år.

I Århus Amt som helhed er 6.427 blevet tilbudt en studieplads på en videregående uddannelse. De store højdespringere i år er fag som etnografi, religionsvidenskab og økonomi, mens pædagog- og laborant-uddannelserne går ned i ansøgertal.

{scirf} Skærpede krav til karaktererne

Stud.aarhus,

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.