Festival med ambitioner

Bestyrelsen for Aarhus International Jazz Festival har ambitioner om at nå op på et højere niveau. Festivalen skal huse de største jazz-navne.

Årets udgave af Aarhus International Jazz Festival har været en kunstnerisk og publikumsmæssig succes, men bestyrelsen vil gerne have festivalen op på et nyt niveau.

»Jo større navne, jo større opmærksomhed i omverdenen,« pointerer bestyrelsesmedlem i Aarhus International Jazz Festival, Mads Bærentzen.

»Jeg vil gerne være med til at gøre festivalen så attraktiv som muligt, og man ville utvivlsomt kunne trække flere turister til byen, hvis vi kunne trække nogle af de helt store navne som Keith Jarrett og Herbie Hancock til. Navne, som er kendte langt ud over de snævre jazzkredse.«

Mads Bærentzen holder dog fast i den århusianske profil, der levner plads til små eksperimenterende bands.

»En af vores styrker er, at vi præsenterer et bredt program med plads til mange nye strømninger, og vi vil under ingen omstændigheder være en festival for eliten med plads til 30 store navne. Men jeg kan da godt blive inspireret af Copenhagen Jazz Festival, der kunne præsentere Hancock i år og har haft Jarrett på programmet flere gange. Folk rejser langvejsfra for at høre den slags verdensnavne, så hvorfor ikke stile efter at få dem på programmet? De ville smitte af på hele festivalen, for publikum kommer jo ikke til for at høre et enkelt band. De hører mange andre bands, nu de er her alligevel.«

Eget sekretariat

Men større navne kræver flere penge og flere organisatoriske kræfter.

Formanden for bestyrelsen i Aarhus International Jazz Festival, Jens Klüver, har foreslået, at Århus Festuge, Kulturhus Århus og jazz festivalen får et fælles sekretariat.

»Vi er lidt alene i dag, og det er ærgerligt. Vi er bare nogle amatører, der arbejder frivilligt for at stable festivalen på benene, mens en institution som Kulturnat Århus har et budget på næsten samme størrelse som os i Aarhus International Jazz festival, der trods alt præsenterer musik i hele ni dage. Kulturnatten har en professionelt sekretariat, og et samarbejde er oplagt. I samlet flok ville vi få bedre mulighed for at få sponsorater og påvirke erhvervslivet. Vi har været i byen i 18 år nu, og tiden er inde til nytænkning. Vi skal op på et nyt niveau. Jeg vil gerne se gaderne ose af jazz under festivalen,« siger Jens Klüver, der er optimistisk med hensyn til jazzen eget sekretariat.

»Jeg snakker meget om det, fordi jeg kan mærke, at der er en opblødning på vej. Jeg har bearbejdet tre forskellige kulturrådmænd, og Flemming Knudsen (S) viser forståelse for idéen.«

Politisk støtte

Det århusianske jazz-miljø støttes af Uffe Elbæk (R), der, som nævnt i JP Århus i sidste uge, ønsker at placere jazzens på byens andenstørste spillested, VoxHall.

»Man bør diskutere, om ikke VoxHall bør være den primære scene for jazzen i Århus. Både den brede jazz, men også folkemusikken og verdensmusikken. Bent J. har gjort det godt i mange år, men de beskedne fysiske rammer er begrænsende,« siger Uffe Elbæk, der mener, at forslaget kan være med til at løse de uenigheder, der i øjeblikket hersker mellem VoxHall og byens største regionale spillested Train.

»Kunstrådet skar i VoxHalls offentlige støtte, fordi spillestedernes profil mindede for meget om hinanden. Jeg kritiserer ikke VoxHalls arbejde, for de gør det godt, men i disse sparetider ville det være oplagt at lade dem skabe nogle forsvarlige rammer for jazz-scenen.

Uffe Elbæk er overbevist om, at der fortsat vil være et stort publikum til jazz-musikken i Århus.

»Jazzen dækker bredt, og der er alt fra Fodvarmeriet til de elektroniske tiltag i den anden ende af genren. Vi har Klüvers Big Band, og de fortjener da en fast scene. Der bliver sørget godt for den klassiske musik, selvom målgruppen er begrænset, så nu må vi se at gøre noget for jazzen.«

kasper.schutt@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.