Mr. Orientering har fundet vejen til VM

Århus lægger grund til verdensmesterskaberne i orienteringsløb, som afvikles fra 1. august med åbningsceremoni i Mindeparken. I spidsen står Flemming Nørgaard, Mårslet, som har livslang erfaring med sportsgrenen.

Som garvet orienteringsløber er Flemming Nørgaard i træning med at holde hovedet koldt på trods af sved på panden.

Den evne har han haft god brug for som stævneleder for verdensmesterskabet i orienteringsløb, som afvikles i Århus den 1.-5. august, og som virkelig mobiliserer hele hans livslange erfaring med sportsgrenen.

450 løbere og ledere fra 41 lande deltager, og når kronprins Frederik foretager den officielle åbning i Mindeparken vil Flemming Nørgaard have 550 frivillige hjælpere og 150 hjemmeværnsfolk på plads for at sikre en god afvikling af det store arrangement, som man har arbejdet på siden Danmark i 2002 fik tildelt værtskabet.

Orienteringsløb har været den 62-årige Flemming Nørgaards halve liv - mindst. Siden han som dreng stiftede bekendtskab med idrætsgrenen som FDF'er, har han både som aktiv, leder og organisationsmand brugt et utal af timer:

»Faktisk var jeg ikke ret gammel, da min interesse for at studere og læse kort blev vakt,« fortæller han i en pause under de sidste forberedelser.

Interesse for kort

»Da det samtidig viste sig, at jeg faktisk var god til at løbe, var min livslange fritidsinteresse udstukket. Interessen for kort førte naturligt til, at jeg blev uddannet ved Kort- og Matrikelstyrelsen, og siden har jeg på forskellige måder deltaget i det nationale og internationale arbejde med udvikling af kort.«

Baggrunden for det arbejde var, at man tidligere brugte kort fra det daværende Geodætisk Institut. De kort var mangelfulde og ofte forældede, og derfor kunne der være et vist element af held for løberne.

Ved at udvikle nye, mere detaljerede orienteringskort over lokale løbeområder fik han i samarbejde med andre fjernet held-momentet så meget, at det vakte højlydt protest blandt nogle orienteringsløbere: Nu var det blevet for let at finde frem til de enkelte poster, mente man.

Flemming Nørgaard husker tydeligt modstanden:

»Der blev fremstillet kort, som gjorde det mere fair for alle løbere, og i dag drømmer ingen vist om at gå tilbage til de gamle kort.«

Han blev hurtigt indblandet i det internationale kortarbejde og var med til udviklingen af den første kortnorm i 1974. Det arbejde betyder groft sagt, at symboler og måder at markere de forskellige naturforhold på kortet er et internationalt "sprog", som forstås af alle orienteringsløbere.

Nr. seks ved VM

Flemming Nørgaard vandt sit første danske mesterskab i 1967, og på resultatlisten står også hans bedste internationale præstation: En sjetteplads, kun 171 sekunder fra vinderen, ved VM i Østtyskland i 1979.

Orienteringsløb er en af de smalle idrætsgrene, men det er kendetegnende for sporten, at når først et medlem af familien begynder at dyrke den, "smitter" det.

Flemming Nørgaard mødte sin kone, Mona Nørgaard, under et orienteringsløb, og faktisk blev hun, uden at det gav anledning til mislyde i familien, verdensmester i 1974.

Parrets datter, Tenna Nørgaard, blev verdensmester blandt juniorer i Italien 1993, medens de to sønner mest dyrker sporten på motionsplan.

Da Danmark i 2002 på et møde i Frankrig fik overdraget opgaven med at arrangere VM 2006 var der ingen tvivl i landsforbundet om, at Flemming Nørgaard burde stå i spidsen for arrangementet. Han havde de internationale kontakter, kendte den danske sportsverden som sin egen bukselomme, bl.a. som landstræner gennem syv år, og har tidligere stået i spidsen for afviklingen af VM for veteraner i 1999 med 3.700 deltagere.

Opgaven med WOC Tour viste sig dog hurtigt at blive meget omfattende. Udover bunken af praktiske forberedelser skulle ruterne planlægges - også her måtte forbundet trække på hans erfaring. Døgnets fritimer slog simpelthen ikke til, men det er ikke uden grund, at Fleming Nørgaard kaldes "Mr. Orientering":

Han besluttede derfor at gå på efterløn for at kunne hellige sig opgaven.

Bliver ved

Flemming Nørgaard var administrativ leder af en afdeling på Biologisk Institut ved Aarhus Universitet, herunder udvikling af it og undervisning i GIS, som står for Geografiske Informations Systemer.

For nogle år siden blev han udnævnt til æresmedlem af forbundet, og det kunne vel inspirere mange til at trække sig efter velfortjent indsats.

Den tanke ligger Flemming Nørgaard fjernt:

»Det er en utænkelig tanke, at jeg skulle slippe den sport, som jo i øvrigt også er glimrende, når man kommer op i årene. Det er god motion, og man får hele tiden en mental udfordring.«

Han erkender at være repræsentant for en smal idrætsgren, som ikke fylder meget, hverken i medlemstal eller i publikums bevidsthed:

»Umiddelbart er det jo ikke en publikumsvenlig sport - løberne forsvinder ind i de dybe skove, og så ser man først noget til dem, når de dukker op i målområdet. Den situation gør vi noget ved i disse år, ikke mindst under VM, og det er naturligvis i en erkendelse af, at vi ikke kan leve uden interesse for omverdenen, både fra publikum og sponsorer.«

»Ved VM vil der blive opsat otte kameraer på strategiske steder, så man ved målområdet og på internettet kan følge løbet, og desuden vil hver løber bære en GPS, som via en mobiltelefon kan fortælle, hvor hver enkelt løber befinder sig. Endelig har vi lagt en bane i et ottetal, så man ved målområdet får løberne at se i aktion flere gange,« forklarer han.

joergen.hansen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.