Danseglade århusianere i kø for at optræde på tv

Muligheden for at vinde 250.000 kr. og få sat skub i dansekarrieren tiltrak i går mange håbefulde til indledende prøver.

"GRAN - teater for dans" i Århus lagde i går dansegulv til cirka 100 håbefulde unge, der er vilde med dans.

Anledningen var, at Kanal 5 i disse uger er på jagt efter danseglade talenter til programmet "Kan du danse?", der er inspireret af et tilsvarende amerikansk program. Det bliver sendt til efteråret.

Efter at have testet talenter i København nåede turen i går til Århus. Allerede tidligt på formiddagen havde adskillige stillet sig i kø for at komme ind og vise deres trin for de tre dommere: Niclas Bendixen, Toniah Pedersen og Kenneth Kreutzmann.

Ventetiden blev fordrevet med nervøs småsnakken og indøvelse af de sidste detaljer.

Føler mig fri

»Jeg føler mig fri, når jeg danser. Der er rart at kunne lave noget, man brænder for og så få motion samtidig. Jeg vil gerne stå på en scene, og jeg håber, det her kan være med til at få mit navn frem,« fortæller Julie Mortensen, 20 år og fra Århus.

Hun har danset i 14 år og er underviser ved danseskolen De Dansende Stjerner.

Der er endnu lang vej, før Danmarks største dansetalent er fundet. I de kommende dage er der også auditions i Fredericia og København. I alt bliver der udvalgt 60, som skal mødes til en workshop i København. Hér udvælger dommerne 16 deltagere, otte af hvert køn, der går videre. De skal konkurrere mod hinanden i forskellige danseformer som tango, ballet og hiphop. Danserne bliver i løbet af tv-programmerne bedømt af dommerne, men ikke overraskende er det seerne, der bestemmer, hvem der skal stemmes hjem. Deltageren, der holder længst, vinder 250.000 kr. og en endnu hemmeligholdt karrieremulighed.

»Jeg elsker at danse, og jeg vil gøre alt for at blive god til det. Derfor er jeg mødt op i dag. Selvom jeg er vant til at optræde, er jeg ret spændt på, hvordan det kommer til at gå,« siger Roham Mirzada, 16 år.

Han bryder med jævne mellemrum ud af den lange kø og udfører med stor behændighed forskellige dansetrin, mens køen foran ham langsomt svinder.

Indenfor er stemningen lettere nervøs. De tre dommere sidder ved et bord og iagttager og noterer. Deltagerne præsenterer sig nervøst på gulvet. En firkant markeret med hvid tape viser deltagerne, hvor de må danse. Kommer de uden for firkanten og lyset fra de mange spots, kan kameraret ikke indfange deres trin. Hver deltager har selv musikken med og har et minut til at overbevise dommerne om, at de skal videre til runderne i løbet af eftermiddagen.

Et blik mod bordet

To fyre starter til kendingsmelodien fra Den Lyserøde Panter Musikken bevæger sig dog hurtigt over i noget mere hiphop-præget. Hver gang et trin af særlig svær karakter er blevet udført, kaster de et blik mod dommerbordet. Musikken stopper, og dommerne klapper. Mens de to dansere tørrer sveden af panden og hiver efter vejret, kommer rosen fra dommerne.

»Når man blander musik og poesi, opstår der noget smukt. Man kan se, at I vil fortælle noget med jeres dans. Vi vil gerne se jer igen i eftermiddag,« lyder beskeden.

Dommerne gør en stor dyd ud af at forklare deltagerne, hvad de har gjort forkert, og hvad der er godt. Mange sorteres fra med samme.

»Vi leder efter personer, der kan performe. Det er vigtigt, at man kan se personen bag trinene. De behøver ikke at være de bedste dansere rent teknisk, for det kan de lære, men de skal have en historie at fortælle,« siger Niclas Bendixen, der er en af de tre dommere.

Dommerne vurderer, at enkelte af danserne er så dygtige, at de går direkte videre til workshoppen i København. En af dem er 23-årige Pernille Thulin Simonsen fra Aalborg, der har danset i 17 år.

»Der var god stemning derinde, så jeg synes, det var stille og roligt at skulle optræde. Nu skal jeg hjem og forbedre min form, og så skal jeg have trænet de ting, jeg ved, at jeg ikke er så god til,« siger hun.

Det er dog langt fra de fleste, der er så heldige som Pernille Thulin Simonsen. Nogle må vente helt til kl. 22 med at få at vide, om de skal pakke danseskoene og drage mod København.

anders.lai@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.