Ferie i rævens tegn

Naturhistorisk Museum giver børn en ferieoplevelse, hvor bl.a rensning af rævekranier skal øge børnenes viden om naturens barske forhold.

»Adrr, hvor ulækkert! Jeg fik hjernemasse i håret,« råber drengen, medens han med en kniv skraber kød ud af rævekraniets mange huller og fordybninger.

Det er grænseoverskridende, men morsomt for 16 børn, som har taget imod Naturhistorisk Museums tilbud om en anderledes ferieoplevelse, som bl.a. omfatter at rengøre hovedet af en ræv helt ind til kraniet.

Det er hårdt arbejde, og faktisk ligger der en lidt kvalm lugt over de borde, børnene arbejder ved.

»Jeg har ikke selv haft lyst til at smage,« siger biolog Pernille Mølgaard Andersen, der leder aktiviteten, »og efter sigende skulle det smage meget dårligt.«

De mange rævekranier, der er leveret fra en rævefarm, er i forvejen kogt for at fjerne alle bakterier.

»Skal man pille tandkødet af,« bliver hun spurgt, og ja, det skal man. Meningen er, at alt kød skal bort, og derefter lægges kraniet i et bad af brintoverilte et par dage. Det bleger kraniet og fjerner definitivt alle bakterier.

Bagefter får børnene kranierne med hjem, så de kan blive opstillet på værelset, og de unge kan fortælle historien om deres dag som kraniejæger.

Måske skulle man børste kraniets tænder, funderer en dreng og giver dem en tur med tandbørsten. Opfordringen til at bruge tandpasta affærdiges med, at så skal det i hvert fald være uden fluor. Den giver nemlig luft i maven, lyder det sagkyndigt.

Sagkyndigheden rækker for mange børn ikke til videre kendskab til naturlig natur. Mange har en opfattelse af, at kød er noget, der vokser i supermarkernes frysediske, men de børn, der bruger nogle feriedage på Naturhistorisk Museum, får et anderledes kendskab til naturens barske eller gode forhold.

De skal for eksempel også til stranden for at fange krabber og rejer, og senere står den på tilberedning af ørreder over bål eller i røgeovn.

Naturhistorisk Museum har traditionelt succes med arrangementerne for børn i ferieperioder, og måske er et højdepunkt for efterårsferiens allerede på plads:

Tirsdag eftermiddag var biolog Pernille Mølgaard Andersen på ekspedition til Risskov. Ved stranden ud for Prins Knuds Vej var der nemlig fundet et dødt marsvin:

»De første undersøgelser tyder på, at det var en hun, og sandsynligvis døde den efter at have fået lufferne i et fiskenet,« fortæller hun.

»Ellers var marsvinet i fin stand, og faktisk stort: 165 centimeter, som skal sættes i forhold til, at man anser rekorden for at være 187 centimeter. Marsvinet er nu frosset ned, og sandsynligvis vil vi i efterårsferien invitere børn til at overvære dissektionen.«

joergen.hansen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.