Leder: Bo godt

LEDIGHEDEN ER lav, og økonomien er i top i Danmark. Skattestoppet bidrager til reallønsfremgang, der for en del danskeres vedkommende investeres i boligen.

Ifølge Nykredits seneste regionale boligindeks bruger danskerne nemlig en større andel af indkomsten på boligen end set de seneste 20 år. I Århus gik 42,1 pct. af indtægten i første kvartal i år til boligudgifter. Det er betydeligt mere end eksempelvis Bornholm, hvor tallet var 30,1 pct., men omvendt langt fra københavnske tilstande, hvor 59,8 pct. af indtægten går til boligudgifter.

Både i ejendomsmæglerbranchen og i finanssektoren vurderes den århusianske boligsituation at være sund og stabil. Ganske vist kan det for førstegangskøbere være svært at kunne bosætte sig i de mest eftertragtede områder, men giver man lidt køb på beliggenheden, er der eksempelvis 200 villaer eller ejerlejligheder til en maksimumpris på to mio. kr. til salg i Århus Kommune i øjeblikket.

Med tidens låne- og finansieringsmuligheder er en bolig til to mio. kr. dog ikke urealistisk selv for folk i den lavere ende af indtægtsskalaen.

Selv om familier med sådanne indtægter og førstegangskøbere ikke umiddelbart har råd til at bosætte sig i ejerbolig i Åbyhøj, Højbjerg og dele af Risskov, så er der mange andre muligheder. Dette kan kun registreres som et sundhedstegn og er langt at foretrække frem for københavnske forhold, hvor lavindkomstgrupper slet ingen muligheder har på ejerboligmarkedet.

Århus lider altså som landets næststørste by ikke storbyens kvaler på boligområdet. Der vil altid eksistere forskellighed, og den kan godt være en styrke, men der hersker næppe usund skævhed på boligmarkedet.

En fornuftig udvikling på boligmarkedet er væsentlig for både erhvervslivets muligheder for at rekruttere nye medarbejdere og uddannelsesinstitutionernes muligheder for at tiltrække både medarbejdere og studerende. Og kommunen har selvsagt en økonomisk interesse i at arbejdsmæssige tilflyttere også bosætter sig her og ikke pendler fra nabokommuner.

Ikke blot af hensyn til infrastrukturen, men også med henblik på livskvaliteten er harmoni mellem bosætning og arbejdsliv en fordel. Og Århus har stadig et godt og varieret boligmarked, der tilfredsstiller de flestes behov for at bo godt.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.