Livsfarlige bomber lå klar i buskads

Angrebet på Århus Politi under demonstration i Brabrand var nøje planlagt.

De bomber, unge fra Gellerup var udrustet med under angrebet på politiet og en lille gruppe demonstranter i juni, var så kraftige, at de kunne dræbe eller give alvorlige kvæstelser.

Derfor skærpede anklager Lise Lotte Bøhm i går sigtelserne mod syv unge, der blev anholdt i dagene efter demonstrationen til at omfatte "forsøg på vold af særlig rå og farlig karakter" mod både politifolk og andre i området.

Da 30-40 unge gik til angreb den 10. juni, måtte politifolkene trække sig tilbage for at undgå alvorlige kvæstelser. Angriberne brugte blandt andet såkaldte krysantemumbomber, der ifølge Sikkerhedsstyrelsen er så kraftige, at en eksplosion på en meters afstand kan medføre hjertestop.

Sprængladningerne kan også give alvorlige kvæstelser, selv hvis eksplosionerne sker flere meter fra mennesker, hedder det i rapporten fra styrelsen.

Bomberne må kun bruges af professionelle, men smugles i tusindvis til Danmark i årets sidste måneder, men de er ikke tidligere sat under kampe mellem unge og politiet.

To krysantemumbomber blev kastet mod betjentene. Kun den ene eksploderede.

En af de syv har erkendt, at han kastede en bombe, resten erkender enten, at de kun kastede en enkelt sten eller nægter helt at have deltaget i angrebet den 10. juni.

Klar til baghold

Ifølge anklageren, Lise Lotte Bøhm, var der i forvejen anbragt depoter af bomber og sten i buskadset langs stierne i Gellerupparken, da demonstrationen skulle angribes. Hvis politiet havde forfulgt de unge op mellem boligblokkene, ville betjentene kunne falde i baghold, fordi voldsmændene blot behøvede at træde ind mellem buskene og hente sten og fyrværkeri.

Advokat Hanne Gullitz kæmpede som forsvarer for seks af de syv for at få dem løsladt.

To af dem risikerer at miste arbejde eller uddannelse ved fristforlængelsen, og andre har tilstået, at de var med. Hun mente, at et enkelt stenkast ikke kunne begrunde politiets alvorlige sigtelser og yderligere fængsling.

Politiet tog fejl

En af de sigtede var blevet udpeget af fire forskellige politifolk, der alle var overbevist om, at de genkendte ham på tre af billederne fra optøjerne.

Da han under afhøringerne så billederne, pegede han på et fjerde og fortalte, at det var ham, der maskeret med et tørklæde stod med en sten og et raketrør. Men han ikke affyret raketrøret, fastholdt han.

Derefter måtte politifolkene erkende, at de tog fejl. For manden på de tre andre billeder havde noget helt andet tøj på.

Heller ikke advokat Niels Schou kunne som forsvarer for den syvende og sidste sigtede overbevise dommer Michael Lynge Jensen om, at hans klient, der tilstod et stenkast, skulle løslades.

Alle fængslingerne blev kæret til Vestre Landsret.

erik.thomle@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.