Filuren med på Galathea-bølge

Børneteatret Filuren, som snart rykker i nye omgivelser, åbner sæsonen med "Jorden rundt i 80 dage", men det er et rent tilfælde, forsikrer teatret.

Knap har det gode Galathea-skib, Vædderen, lagt fra kaj for at begive sig jorden rundt, før børneteatret Filuren lægger sig lunt i kølvandet. Den store ekspeditions afgang har tilsyneladende starteten bølge.

Årets første forestilling i de nye lokaler i Musikhuset bliver nemlig Jules Vernes ekspeditionseventyr "Jorden rundt i 80 dage" fra 1883.

»Det er sjovt, hvordan der nogle gange opstår nye strømninger uafhængigt af hinanden. Da vi i sin tid lavede "Lille frk. Dansemus", kom musicalfilmen "Moulin Rouge" kort efter og startede en bølge,« siger producent på Filuren, Christina Meiling.

Timingen kan næsten ikke være bedre.

Det er teaterleder på Filuren, Peder Svendsen, enig i.

»"Jorden rundt i 80 dage" er den ultimative historie om at rejse ud, at lade sig fascinere af andre kulturer, og historien har tilmed tidsfaktoren til at gøre det mere intenst, fordi rejsen er startet som et væddemål,« siger Peder Svendsen.

Brydegreb med klassikere

I Filurens nybearbejdede version sættes mere fokus end normalt på de bipersoner, som følger i hælene på eventyreren Phileas Fogg. De udvikler sig nemlig mere i løbet af rejsen, end eventyreren selv.

Det er Filurens faste dramatiker, Ann Sofie Oxenvad, der endnu engang har taget brydegreb på en af litteraturens store klassikere, som hun tidligere har omskrevet bl.a. Bibelen og Shakespeares værker til børneforestillinger.

Kim Veisgaard, skuespiller ved Aarhus Teater, instruerer forestillingen, som har musik af keyboardspilleren Pete Repete fra det gamle Michael Falch-band Malurt. Forestillingen kommer til at indvie Filurens splinternye teatersal, som efter planen skal stå færdig den 10. november til premieren.

»Ja, det har de lovet,« smiler Peder Svendsen, mens han og Christina Meiling viser rundt i den rungende og larmende bygge-tomte i Musikhuset Aarhus.

Her skal være plads til hele Det Jyske Musikkonservatorium. Samtidig får institutionerne i huset langt bedre plads.

Historisk brøler

Den nye sal bliver epokegørende for Børneteatret Filuren, som i sin tid rykkede ind i Musikhuset som en løsning på den største brøler i Musikhusets historie:

Bygherren havde glemt at indrette øvelokaler, som var store nok til Aarhus Symfoniorkester. Symfoniorkestret havde ikke protesteret, fordi man forventede at kunne øve i Store Sal - men den skulle jo bruges til andre formål i de dage, hvor orkestret ikke var på plakaten.

Nødplanen blev at flytte symfonikerne ud i andre lokaler i Frichsparken i Åbyhøj - og pludselig stod prøvesalen gungrende tom.

Filuren rykkede ind fra mindre forhold i Vestergade - men placeringen i Musikhusets bageste område krævede publikumsgennemgang i en ofte forblæst atriumgård. Kulisseværkstedet var placeret i kælderen, så alt måtte konstrueres i små bidder, og omklædningen foregik typisk under eller bag scenen.

Synergi

»Med det nye byggeri får vi bedre muligheder for at skabe større scenografier, og skuespillerne får langt bedre forhold. Samtidig er vi i direkte kontakt med foyeren, så vi får et fantastisk flow af liv. Først på dagen fra elever og lærere fra Det Jyske Musikkonservatorium, siden fra vores eget publikum, som vil befinde sig tæt på vores teater, og om aftenen fungerer området som "fødegang" for publikum, som skal ind i de to nye klassiske og rytmiske koncertsale,« forklarer Peder Svendsen.

Begge Filur-ledere forventer stor synergi-effekt af det nye sammenbyggede hus, hvor konservatorium, symfoniorkester og Den Jyske Opera får en daglig gang i huset.

»Det bliver enestående, fantastisk. Når først de alle kommer ind og får en dagligdag i huset, finder vi for alvor ud af, hvad vi kan bruge hinanden til,« siger duoen fra børneteatret.

Forventningens glæde kan ikke ødelægges af, at formanden for Århus Kommunes kulturudvalg, Uffe Elbæk (R), for få måneder siden proklamerede, at han mente, at både Gellerupscenen og Filuren burde lukkes for at give luft i kommunens kulturøkonomi til forandring.

»Jeg undrer mig over, at han ikke i stedet lytter til kommunens eget Kunstrådet, som er ansat til at evaluere byens kulturinstitutioner. Rådets medlemmer har stor kunstfaglig indsigt, og det er dem, jeg ønsker en dialog med - ikke Elbæk,« siger Peder Svendsen.

Klassikernes teater

Filuren modtager tre mio. kro. i støtte samt 700.000 kr. til et dramacenter, som arrangerer dramaundervisning på en del af byens skoler.

Filuren er sammen med Gruppe 38 i Mejlgade de eneste børneteatre, som fast støttes af kommunen.

Hvor Gruppe 38 regnes for det intime, poetiske teater, har Filuren markeret sig for sin vilje til at præsentere klassikere i børnehøjde. Fra "Robin Hood" til "Hamlet" har verdenslitteraturens evergreens og store teaterstykker været endevendt på den lille scene med plads til ca. 150 mennesker.

Af samme grund er årets anden forestilling en genopsætning af H.C. Andersens "Snedronningen" i samarbejde med Randers Egnsteater.

»Der ligger en stor udfordring i at tænke børn ind i klassikerne. Hvorfor skal børn snydes for dem?« spørger Christina Meiling retorisk.

Skuespiller takkede

Peder Svendsen løfter pegefingeren, smiler og supplerer:

»Det stolteste øjeblik, jeg har oplevet som teaterleder, var, da vi spillede Henrik Ibsens "Peer Gynt" på en time og 10 minutter for børn. En af forestillingerne blev overværet af to skuespillere fra Det Kgl. Teater, som netop havde spillet den lange voksenversion på tre timer. Den ene kom bagefter hen og takkede. "Nu har jeg endelig forstået, hvad stykket handler om", sagde han.«

Filurens sæsonbrochure udsendes i den kommende uge til skoler i Århus Amt i 55.000 eksemplarer. I alt sælges normalt 15.000 billetter - og hver og en plejer at blive solgt.

anders.lange@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.