Leder: Mod og vilje

DET HAR været forunderligt at følge de første reaktioner på det budgetudspil, som magistraten forleden fremlagde. På den politiske front havde Enhedslistens enlige byrådsmedlem på forhånd meldt pas over for opgaven. Det samme gjorde SF, allerede inden forslaget blev offentliggjort.

Dermed skal borgmesteren søge flertal andre steder end hos denne del af sit konstitueringsgrundlag. Det havde han dog forhåbentlig gjort under alle omstændigheder.

I organisationsbaglandet er der næppe heller megen støtte at hente, om end LO's bidrag bliver interessante at følge. Formændene for store pressionsgrupper som BUPL og Danmarks Lærerforening er krøbet i flyverskjul i en anden verden end denne, og det er en verden, hvor skatterne stiger og stiger og det offentlige omfordeler og omfordeler.

Modsat den bagstræberiske konservatismes bannerførere i fagbevægelsen og på den politiske venstrefløj står der politikere, der signalerer mod og vilje til at gøre det nødvendige arbejde.

Både den radikale leder, rådmand Peter Thyssen, og Det Konservative Folkepartis enlige byrådsmedlem, Marc Perera Christensen, slår til lyd for at skrue et budget sammen, der så at sige er på forkant med udviklingen.

Fremtidssikringen består i at spare mere end de foreslåede 410 mio. kr. om året de kommende år.

Som den eneste af alle tør Marc Perera Christensen pege på nogle af de hellige køer, der gennem årene har bidraget til overforbrug i Århus Kommune. Nu er en del af det nødvendige arbejde at slagte dem. Men det kræver mod og vilje.

De, der har modet og viljen til at gøre op med en utidssvarende kommunal jobgaranti med misbrugte tjenestemandsansættelser, med umoderne arbejdsgange, kutymer og kulturer inden for den kommunale administration, viser viljen til at værne om områder som ældreplejen, folkeskolen og børnepasningen.

Tiden er ganske enkelt kommet til det endegyldige opgør med fortidens synder, der bl.a. er årelangt overforbrug og en sjældent svigtende evne til at træffe kostbare beslutninger.

Hvis tilstrækkeligt mange beslutningstagere har modet og viljen til at trimme administrationen og de offentlige virksomheder, er man nået et væsentlig stykke vej hen imod, at Århus Kommune kan matche virkeligheden ikke blot økonomisk, men også mentalt.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.