Bevillingsnævn rystet over caféer

Hvis caféerne bliver ved med at udskænke til mindreårige, skal de straffes på bevillingen, mener Dansk Folkeparti. Enhedslisten kalder cafeernes opførsel "nærmest bevidst".

Medlemmer af bevillingsnævnet i Århus Kommune er stærkt forundrede over, at caféerne langs åen ikke har fulgt op på de stramninger, som ellers blev lovet, da JP Århus i sidste uge kunne afsløre salg af alkohol til mindreårige.

DF'er: Politiet må ind

Medlem Jette Skive fra Dansk Folkeparti vil have politiet ind i sagen.

»Det er den eneste mulighed, jeg kan se. Som borger i byen og som forælder, så vil jeg mene, at nu må politiet træde i karakter. Og som medlem af bevillingsnævnet vil jeg sige, at deres bevilling hænger i en meget tynd tråd, hvis det står til mig,« slår hun fast.

S: For slapt

Lars Brix fra Socialdemokratiet mener, at caféerne skal droppe deres berøringsangst og se id konsekvent.

»Det er for slapt. Lige netop på dette område er der nogle klare regler, og de skal selvfølgelig overholdes. Jeg kan forstille mig, at der er en vis berøringsangst for at spørge efter kundernes alder, men det er den eneste måde at finde ud af, om man er på sikker grund. Så løsningen må være, at de spørger oftere,« siger Lars Brix.

Han vil dog først tage endelig stilling til eventuelle konsekvenser for caféerne, når han har hørt politiets udlægning af forholdene på bevillingsnævnets møde i morgen.

Bo Magnussen fra Enhedslisten er mere klar i sin holdning til caféernes gentagne lovbrud.

»Det er rystende, at café-ejerne i den grad tilsidesætter loven bare for at tjene nogle penge. Det viser, hvorfor det er nødvendigt, at vi holder en strengere grad af kontrol med caféerne,« siger Bo Magnussen.

Ingen undskyldning

Han mener, at der ingen undskyldning er for, at caféerne så kort tid efter den første test igen udskænker alkohol til mindreårige. En handling, der efter hans opfattelse »nærmest virker bevidst«.

»Retspraksis på området bør strammes op, men der er ingen tvivl om, at det er restauratøren, der er ansvarlig for, hvad der forgår. Det hjælper ikke at tørre den af på personalet eller kunderne,« pointerer han.

Venstres medlem af bevillingsnævnet, Michael Gram, ser også meget alvorligt på sagen.

Meget uheldigt

»Det er uheldigt, at de pågældende udskænkningssteder tilsyneladende ikke tager bevillingslovens bogstaver alvorligt. Hvis det viser sig, at der er systematik i stedernes udskænkning af alkohol til mindreårige, er det noget, vi vil se på med stor alvor,« siger Michael Gram, men påpeger samtidig, at overtrædelserne skal være graverende, før man rører ved bevillingen. Det er restauratørernes levebrød, siger han.

Sagen om cafeernes salg til unge vil blive diskuteret i bevillingsnævnet, som holder møde i morgen. Hér vil man også diskutere en række forslag, der skal dæmme op for unges alkoholmisbrug. Blandt forslagene er forbud mod:

Aggressiv markedsføring med dobbelt op og happy hour.

At mindreårige opholder sig på cafeer fredag eftermiddag, hvor mange drikker øl som afslutning på skoleugen.

At mindreårige opholder sig på cafeer efter 24.00 eller 02.00.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra nævnets formand Nicolai Wammen (A) og Bo Mejlgaard, der er Det Radikale Venstres repræsentant.

anders.lai@jp.dk

jan.lauridtsen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.