Leder: Utryghed

INGEN VED, hvad morgendagen bringer, men mange håber instinktivt, at den bliver som i dag.

Og i overmorgen må også gerne ligne i forgårs, for så har de fleste det bedst i deres livslange jagt på evig tryghed.

Tidligere byrådsmedlem for Venstre, cand. mag. Jens Winther havde forleden på denne side et herligt velgørende spark i den dyne af tryghedsnarkomani, der er herskende og normsættende i dette land og denne by.

I en tid, da der kan rekvireres psykologisk krisehjælp på samfundets regning, blot man har set en sort kat gå over vejen, er det modigt at slå til lyd for mere utryghed. Men ikke desto mindre er det rigtigt, at tryghedsmonstret skygger for de reelle værdier, det var langt bedre at søge.

Landspolitisk er ordet tryghed et mantra, der sikrer, at der bliver lagt en dæmper på enhver form for initiativ og driftighed. Lokalt handler det ikke mindre om den evige tryghed. Debatten efter Katalogets offentliggørelse er et eksempel på dette, og de forestående budgetforhandlinger vil underbygge antagelsen.

Tryghedsnarkomanien rummer en masse paradokser, der ind imellem også antager et komisk skær. Samfundet skal sikre trygge skoleveje for børnene, selv om forældre selv er med til at gøre dem utrygge som bissede trafikanter. Samfundet skal sikre behandling og helbredelse, selv om et stort antal danskere dagligt forsøger at begå selvmord med kniv og gaffel. Samfundet skal sikre tryghed og pasning for vore børn, for de gamle og for de handicappede, men selv gider vi ikke være sammen med dem. Det skal ordnes over skattebilletten.

Her i Århus har vi endda vores egen specialudgave af tryghedsnarkomanien, idet kommunalt ansatte er sikret tryghed i ansættelsen. Det hindrer ganske vist fremskridt, men sikrer til gengæld den ansattes ret til at underminere sin arbejdsplads.

Hvor ville det være befordrende, hvis man slap håndbremsen og levede livet og lovede hinanden mere gejst, mere kreativitet, større risici, mere forandring - kort sagt: mere utryghed, som Jens Winther efterlyste.

Utryghed er på sæt og vis drivkraften i livet, og den befordrer mere liv og kvalitet end den kvælende tryghed, der er trinbrættet til passivitet.

Det betyder ikke, at vi skal give los for halsløse gerninger, men lidt mere liv i kludene vil være velgørende.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.