Provokatøren rækker hånden frem

Karin Mortensen har lagt fortidens skænderier med SK Aarhus bag sig og ser frem til at spille i en klub, hvor træningshallen kun er en cykeltur væk.

Selv beskriver hun sig som en rigtig Århus-pige. Hun er vokset op i Hinnerup og har boet i Århus gennem det meste af sin håndboldkarriere. Hendes varme følelser for byen har dog ikke altid været gengældt. For knap tre år siden lagde hun sig ud med alt og alle i SK Aarhus, da hun i Jyllands-Posten kritiserede klubben i skarpe vendinger. Nu er det verbale slagsmål glemt, og Karin Mortensen er klar til at indtage pladsen i det århusianske mål.

»Jeg blev igen og igen konfronteret med, om ikke jeg skulle spille i Århus, og så gav jeg min forklaring på, hvorfor jeg ikke troede, at det ville ske. Men min mund løb måske lidt for stærkt, og jeg burde nok have været klogere,« siger hun.

I 2003 udtalte målvogteren blandt andet, at SK Aarhus ikke blev drevet tilstrækkeligt professionelt, og at træningskulturen i klubben ikke var god nok. Det var i en periode, da rygter i håndboldmiljøet beskyldte SK Aarhus-pigerne for at bruge mere tid på de århusianske caféer end i træningshallen.

Stærk reaktion

Karin Mortensen indrømmer, at hendes kritik ikke var helt velovervejet, og at efterspillet med en stærk reaktion fra blandt andre SK Aarhus-anfører Karina Bjørn lå i baghovedet, da kontakten til de århusianske oprykkere blev skabt efter den forgangne sæson.

»Jeg havde helt sikkert bange anelser om at komme til klubben på baggrund af mine udtalelser dengang. Men det er noget, som jeg har snakket godt igennem med både ledelsen og Karina Bjørn, og så synes jeg egentlig bare, at vi skal komme videre derfra,« siger hun.

I dag opfatter Karin Mortensen SK Aarhus som en professionelt drevet klub, der i de senere år har gennemgået nogle store ændringer og derfor har en god chance for nu at blive hængende i håndboldligaen.

Sprang fra aftale med GOG

Men med til historien om det paradoksale ægteskab mellem SK Aarhus og Karin Mortensen hører også, at målvogteren i sidste øjeblik sprang fra en indgået aftale med GOG, og derfor var hendes muligheder for at finde en ny klub pludselig begrænsede.

»Jeg skal ikke lægge skjul på, at der ikke var alverdens muligheder, men det var ikke sådan, at der ikke var andre steder at tage hen. Jeg havde tilbud fra nogle udenlandske klubber plus Randers og Aalborg. Men specielt det sidste kunne jeg hurtigt sige nej tak til,« griner hun med henvisning til sin konfrontation med Aalborg DH's træner Christian Dalmose, som tidligere var hendes træner i Ikast.

I forbindelse med Dalmoses skifte fra Ikast til Aalborg DH blev træneren beskyldt for at lokke Ikast-spillere med til det nordjyske, mens han stadig var på kontrakt i Ikast. Efterfølgende udtalte Karin Mortensen, at træneren mangler basal håndboldfaglig viden, at han er ligeglad med de spillere, der ikke er inde omkring holdet, og at han har fået sine succeser foræret af de dygtige spillere, som han har trænet.

Målvogter med meninger

Her var der ikke tale om ugennemtænkte meldinger, og generelt er SK Aarhus-keeperen afklaret med sin åbenmundethed.

»Jeg er ikke bange for at sige min mening, og nogle gange falder den ikke i alle folks smag. Men den kritik, som jeg giver, er jeg også klar til at få i hovedet igen, og det synes jeg faktisk er en af mine stærke sider,« siger hun.

Nu ser hun frem til at kombinere bopæl, håndbold og uddannelse i Århus. Samtidig med håndboldstarten begynder hun på en uddannelse til fysioterapeut på Århus Fysioterapeutskole, som ganske belejligt er placeret skråt over for Vejby Risskov-hallen, hvor SK Aarhus træner og spiller kamp. Hun ser frem til at kunne tage cyklen til træning, og i det hele taget at få barberet en masse unødvendig transporttid ud af sin hverdag.

Spildtiden på motorvejen var også hovedårsagen til, at Karin Mortensen løb fra den aftale, hun havde indgået med GOG. Da hun satte sit navn på kontrakten, havde klubben intentioner om at flytte træningen til Odense, men da målvogteren blev bekendt med, at fusionsklubben alligevel ville blive i Gudme og Svendborg, trak hun følehornene til sig. Hun og kæresten ville blive boende i Århus, og hun var ikke villig til at lægge den ekstra tid i bilen oven i en i forvejen lang køretur.

»De tre kvarters ekstra transport oven i halvanden time til Odense ville have stor betydning for mig og min hverdag. Det var ikke de forudsætninger, som jeg skrev under på, men jeg er meget ked af, at det gik i hårdknude,» siger hun.

Tilfældighedernes spil

På den måde var det lidt af en tilfældighed, der var medvirkende til, at Karin Mortensen endte i SK Aarhus. Et udfald, som hun har det godt med. Og hun ser ikke overgangen fra top- til formodet bundklub som et karrieremæssigt tilbageskridt.

»Det handler absolut ikke om, at jeg drosler ned for ambitionerne. Der kræves ikke helt så meget af én, når man spiller i Ikast. På en dårlig dag kan man gemme sig lidt i ly af stjernerne, men det kan man ikke i den anden ende af tabellen. Derfor ser jeg det som en stor udfordring,« siger hun.

Ny start på uddannelse

Karin Mortensen ser også frem til udfordringen i at uddanne sig til fysioterapeut. En uddannelse hun påbegyndte i 2002, men høfligt blev bedt om at forlade på grund af en for høj fraværsprocent. Nu begynder hun forfra på en specialordning med hjælp fra Team Danmark. På den måde varer uddannelsen seks år i stedet for fire.

Det er dog ingen garanti for, at landsholdskeeperen også står i SK Aarhus-målet i lige så lang tid. Indtil videre lyder hendes kontrakt på to år, og den udløber samme år, som der afvikles OL i Beijing. Først derefter vil hun overveje landsholdsstop og en eventuel større fokus på uddannelse i forhold til håndbold.

Indtil videre handler det i de næste to år om at konsolidere SK Aarhus i håndboldligaen. Tilløbet til det sker i første omgang uden Karin Mortensen, når spillerne begynder træningen efter sommerferien på mandag. Det er der dog ikke noget kontroversielt i. Målvogteren er i øjeblikket i træningslejr med landsholdet forud for turneringen Scandinavian Open og mødes derfor første gang med sine nye holdkammerater i begyndelsen af august.

allan.poulsen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.