Boksning: Århus-piger på EM-kurs

To kvindelige boksere fra den århusianske amatørklub ABK tager med landsholdet til en international turnering i Ungarn forud for EM.

De får ikke så meget omtale som de professionelle, og de er i sagens natur heller ikke lige så velbetalte. Men de er talentfulde, og mange af de bedste kommer fra Århus. Amatørbokserne.

Malene Nielsen er en af de rigtig dygtige. Med 32 kampe på papiret kan hun kalde sig både jysk, dansk og nordisk mester anno 2006.

Den 27-årige bokser kæmper i letvægtsklassen, hvilket betyder, at man maksimalt må veje 60 kilo. Hun ser heller ikke hverken grum eller specielt frygtindgydende ud.

»Det er ofte, når folk hører, jeg bokser, at de kigger op og ned ad mig og spørger, hvordan jeg kan gøre det, med de små overarme jeg har,« griner Malene Nielsen, og forklarer hemmeligheden bag.

»Det handler meget mere om hurtighed og teknik i de lettere klasser. De store piger slår hurtigere og udnytter, at de kan lægge mere vægt bag, men det imponerende ved letvægt er i højere grad teknikken.«

Malene Nielsen er sammen med klubkammeraten Vinni Skovgaard udtaget til landsholdets tur til turneringen Witch Cup i Ungarn. Henholdsvis i letvægt og letweltervægt, der er en lidt tungere klasse.

Formen testes

Turneringen fungerer primært som en forberedelsestur før Europamesterskaberne, hvor bokserne skal teste formen af og forhåbentlig få en portion selvtillid inden EM.

Vinni Skovgaard prøvede i 2004 at løfte EM-bæltet, mens Malene Nielsen endnu har det til gode. Hun har imidlertid også kun bokset i fire år.

»Jeg var lidt småfed og ville gerne tabe mig, og så spurgte en veninde mig, og jeg ikke ville prøve med til boksning. Der boksede jeg mod et par knægte, og efter noget tid bildte træneren mig ind, at jeg var god og opfordrede mig til at kæmpe en rigtig kamp,« fortæller den ydmyge bokser.

Det har hidtil resulteret i et jysk mesterskab, to danske og den foreløbige kulmination, da hun blev nordisk mester i marts.

»Det var det største. Jeg vandt over finske Eva Wahlstrøm, der har mere end 130 kampe bag sig, og som ligger nummer fem i verden,« siger Malene Nielsen.

De jyske mesterskaber er en lidt mere overkommelig opgave, da der ofte er meget få tilmeldt i hver vægtklasse; i år startede hun ligefrem i finalen, da der blot var to, der stillede op.

»Det går ikke godt for de danske turneringer for tiden. Til de små turneringer går det dog bedre, der er tit mange piger med,« fortæller Malene Nielsen, der dog ofte ikke kan bokse mod dem, da de skal have 10 kampe på samvittigheden, før hun må stille op mod dem.

»Jeg håber da, at nogle af dem får flere kampe, så jeg får mulighed for at møde dem. Men mange holder desværre ikke gejsten, og stopper med boksning efter fem kampe eller lignende,« beklager hun. Selv træner hun to timer om dagen, alle dag pånær søndag.

»Der er en helt speciel mentalitet i et bokselokale. Enten kan man lide den, ellers hader man den. Jeg var fra første gang vild med den stemning og den respekt for hinanden, der er her,« siger Malene Nielsen.

På trods af de manglende sparringspartnere har hun dog ikke overvejet at forsøge lykken som professionel i stedet.

»Jeg kæmper for at være en god amatørbokser, men professionel bliver jeg aldrig. Jeg ved ikke, om det er fordi jeg er en kylling, at jeg ikke vil prøve chancen uden hjelm og med de mindre polstrede handsker, som man bruger som professionel, men det er i hvert fald to vidt forskellige ting.«

Avisudklip i massevis

På væggene i Århus ABK hænger der avisudklip i massevis, der sammen med de bugnende pokalskabe vidner om klubbens massive succes, på herre- såvel som kvindefronten. Meget af succesen skyldes ifølge Malene Nielsen klubbens tre engagerede trænere, der træner de omkring 20 kampboksere.

»De laver et imponerende stort stykke arbejde. Har man problemer, kan man altid ringe til dem, og de gør meget for at træne bokserne individuelt. Jeg er ret høj, med lange arme, så jeg bliver trænet på en bestemt måde, en anden bokser på en anden. Og der er ingen bokser, der bliver behandlet bedre end de andre. Så er det ligemeget, om man har bokset én eller 30 kampe,« vurderer mesterbokseren.

I den senere tid er hun dog blevet trænet ekstra meget for at gøre hende så klar som mulig til den kommende Witch Cup, og forhåbentlig til EM.

»Det korte mål er at kvalificere sig til EM, men hvis jeg så går hen og vinder der, ville det da heller ikke være i vejen. Men det kommer man ikke sovende til, så jeg skal ruppe bagdelen« griner den sympatiske bokser.

Guldet kan komme med hende hjem, men det nok vil kræve en smule held, indrømmer hun.

»Det handler meget om held i lodtrækningen, akkurat som i andre sportsgrene. Jeg håber bare at undgå russere. De er ofte teknisk stærke og har en anden mentalitet end os. De kæmper for at overleve,« fortæller hun.

Sammen med blandt andre Vinni Skovgaard tager Malene Nielsen afsted til Ungarn til Witch Cup-turneringen, der starter 9. august. Har hun succes her, er næste stop EM i den polske hovedstad Warszawa i starten af september. En medalje her kan skaffe den talentfulde bokser til VM i indiske Hyderabad til november.

maz.plechinger@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.