Trængsel i badevandet

En flok voksne og børn fik i går et indblik i det vrimlende, levende liv i badevandet.

Der er andre levende væsener end badenymfer, vandhunde og strandløver at dele badevand med på en almindelig dansk sommerdag.

Naturcenter Sølyst havde i går inviteret til studier af vandlivet ved stranden nedenfor Skæring Hede, og naturvejlederne havde advaret på forhånd: Kom og se hvem du deler badevand med - strandturen bliver aldrig den samme igen!

Det havde de ret i.

Vrimlende liv

Blot et enkelt strøg med fiskenettet afslører en lille bid af det vrimlende liv i vandet og på bunden:

Nettets indhold er afleveret i klare plastakvarier, og på nært hold kan en flok børn, i nogle tilfælde med en let gysen, nærstudere den almindelige strandkrabbe, tangnålen, en lille fladfisk, som kan vokse sig stor til en rødspætte eller skrubbe, et par blåmuslinger, en lille tangsnare og et par tanglopper.

Tålmodig pædagog

Der er meget mere, og naturvejleder Bjarne Golles er den tålmodige pædagog, som ikke bliver træt af at fortælle de interesserede børn om livet i vandet.

Sammen med biologerne Linda Rosager Duve, Florian Rasmussen og Jesper Stellfeld har han afsat dagen ved stranden, og de har slæbt både udstyr og masser af paratviden med derud.

Hver levende eksistens har sin egen fascinerende fortælling. Tag blot tangnålen, der ligner en søhest, men er fuldt udstrakt af en praktisk grund: Den stiller sig lodret mellem ålegræsset og er umulig at skelne, også for de små planktondyr, der kommer for tæt på og ender som føde. Og så er der i øvrigt det særlige ved arten, at det er hannen, der har besværet med yngelplejen, idet den har en sæk, hvor æggene opbevares til udklækning.

Der er historien om krabberne, den almindelige strandkrabbe, hvor både hunner og hanner har to forplantningsorganer og kønnene kan bestemmes ved at vende krabben på ryggen: Er den bred over halepartiet, er det en hun, og er den spids, er det en han.

Stærke kabler

Der er historien om blåmuslingerne. To muslinger er fisket op af vandet, og de er forbundet med spindelvævstynde tråde, Bysustråde, der har en utrolig styrke i forhold til dimensionerne:

»Der forskes i sammensætningen af de tråde, og det siges, at finder man frem til hemmeligheden i styrken, kan man bygge en storebæltsbro med langt mindre dimensioner af kablerne end i dag,« forklarer Bjarne Golles, medens et par drenge ser skeptiske ud og indbyrdes diskuterer, om det nu kan have sin rigtighed.

Bysustrådenes værdi for blåmuslingerne er i øvrigt, at man ved at forbinde sig kan skabe store muslingebanker så strømmen ikke skyller nogle op på stranden.

Et lille søpindsvin skaber forundring. Hvem anede, at vi har dem, og at de kan være så små? Der er søanemoner og søstjerner, og så er der Roskilderejer og hesterejer.

Spiselige rejer

Fjordrejer, som vi kender dem, er store i forhold til Roskilderejer, men biologerne fortæller, at de sagtens kan spises, men at det naturligvis er et hestearbejde at pille dem:

»Jeg har oplevet, at en thailandsk kvinde fiskede Roskilderejer ved Norsminde og kogte suppe på dem,« fortæller Bjarne Golles.

Man opgiver at tælle vrimmelen af arter, medens børnene og deres voksne ledsagere får indblik i sandkrabber, troldkrabber, sandkutling, havkarusser, hjertemusling, sandmusling, ålekvabber, havbørsteorm, hundestejler og hornfiskeyngel.

Der er virkelig trængsel i badevandet, og den trængsel vil tage til, forklarer Bjarne Golles:

»Anlægget af Årslev Engsø har haft betydelig indflydelse på miljøet i bugten, og når den nye engsø ved Egåen er færdig og vil fungere som et naturligt rensningsanlæg, vil vi få et endnu bedre vandmiljø.

Netop den nye engsø er i øvrigt emnet for et kommende arrangement i den række, Århus Kommunes afdeling for natur og miljø gennemfører i årets løb.

Tirsdag den 15. august vil Bjarne Golles orientere om arbejdet og fortælle om, hvordan engsøen vil få indflydelse på dyre- og plantelivet i området. Det er gratis at deltage, og man møder blot op på Viengvej 7 kl. 19.

joergen.hansen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.