Sygeplejersker sætter ord på en ofte barsk hverdag

Den 4. maj i år skrev 40 sygeplejersker fra hjemmeplejen i Århus Kommune dagbog over deres arbejdsdag, og torsdag blev disse beskrivelser offentliggjort i en bog.

40 århusianske sygeplejerskers dagbog over torsdag den 4. maj i år er til tider barsk læsning, som giver et sjældent indblik i, hvor meget de yder inden for hjemmeplejen i Århus Kommune.

Datoen den 4. maj var tilfældigt valgt for ikke at påvirke udfaldet af dagbogsberetningerne. Ønsket om at få sat ord på deres arbejde kom nedefra i en tid med til tider skrap kritik i medierne af forholdene på netop hjemmeplejens arbejdspladser på både plejehjem og hos private borgere.

Torsdag blev bogen præsenteret på et møde hos Dansk Sygeplejeråds Amtskreds i Mindegade 10, og med var også en del af de 40 sygeplejersker. Her læste fire af dem - Jytte Bösig, Karen Thirup, Lise Espersen og Bette Sørensen - op af deres dagbogsoptegnelser.

Amtskredsformand Else Kayser fortalte, at man havde så gode erfaringer med tilsvarende beretninger fra ansatte på den medicinske sengeafdeling på Århus Sygehus i 2004, at forsøget måtte gøres igen.

»Men tidspunktet for offentliggørelsen er naturligvis ikke tilfældigt valgt men kommer midt i byrådets budgetforhandlinger. Politikerne har ofte svært ved at forstå, hvad hjemmeplejens sygeplejersker gør. Politikerne mener, at den ene "hånd" på plejehjemmet eller i folks hjem er lige så god som den anden. Så mange sygeplejersker føler sig overset i forhold til deres kompetencer,» sagde Else Kayser.

Netop kompetencerne må være meget store, for en gennemlæsning af dagbogsberetningerne efterlader et indtryk af en faggruppe, som møder så mange meget vanskelige situationer, for ikke at sige forfærdelige menneskelige tragedier med sygdom og til dels ukoordineret offentlig støtte, at man kan forstå, at sygeplejerskerne ofte føler sig frustrerede og især bekymrede på patienternes vegne.

»Ved at sætte ord på hverdagen står vi stærkere i argumentationen overfor politikerne. Folk ved generelt ikke ret meget om, hvor stort et ansvar hjemmeplejens sygeplejersker har, og hvor nødvendige deres kvalifikationer er,« sagde Else Kayser, som gerne med bogen endnu engang vil gøre de ansvarlige i kommunen opmærksom på, hvor ømtåleligt sted det er at slække på bevillingerne, når det gælder plejen af syge og døende.

Bogen "Min dag som hjemmesygeplejerske" er trykt i 1.200 eksemplarer og sendes til den personkreds af beslutningstagere m.fl., som vil have godt af at læse om hverdagen for denne uundværlige del af det danske plejesystem.

kras@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.