Vejledning til Saksild Kirke

Arkæologen, universitetslektor Jens Vellev, har mange jern i ilden. Han fik således idéen til Middelalderåret 1999 og står også bag Renæssanceåret 2006.

Jens Vellevs historiske interesse afspejler sig i udgivelserne fra forlaget Hikuin, som han grundlagde i 1974 for egen regning og risiko. I disse dage udsendes den femte bog i serien "Vejledning til danske kirker" om Saksild Kirke syd for Århus, forfattet og fotograferet af Mogens Skaaning Høegsberg og Martin Vangsgard Jürgensen. Næste bog beskriver Tranbjerg Kirke.

Går i dybden

»Vejledningerne er tænkt som et vægtigt supplement til de få oplysninger, kirkegængere og interesserede ofte forsynes med ved indgangen til kirken. I forlagets bøger går vi i dybden og giver en række nyttige informationer, som er med til at højne oplevelsen ved besøget,« siger Jens Vellev.

Den foreliggende vejledning om Saksild Kirke er spækket med såvel tekst som fotos. Ikke mindst altertavlen fremstår som et imponerende kunstværk, der sammenfatter Kristi lidelseshistorie fra midterfeltet og op, mens Moses i nord og Johannes i syd viser menigheden vejen for kristenlivet i traditionel luthersk forstand. Der præsenteres desuden detaljer fra altertavlen, hvor Judas har sin plads.

Saksild Kirkes kor og skib opførtes i romansk tid. Det vil sige mellem ca. 1150 og 1250, da flere af Danmarks landsbykirker blev bygget. Kirken er sandsynligvis fra år 1200, konstaterer forfatterne. I begyndelsen af 1500-tallet udvidedes skibet mod vest, og ved samme lejlighed så tårnet dagens lys. Våbenhuset og sakristiet kom til ved en senere lejlighed.

Saksild Kirke underkastedes ved Reformationen i 1536 kronen og overgik i 1661 til hovedgården Loverstrup, som ændrede navn til Rathlousdal. Kirken fik selveje i 1922.

Forlagets adresse er Moesgård, 8270 Højbjerg.

larsole.knippel@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.