Bedre styr på transplantationer

DEBATTEN om organdonation er i den seneste tid blusset op igen, og der er kommet fokus på Danmarks europæiske bundplacering hvad angår årlig donation pr indbygger.

I Danmark gennemførte vi i 2004 11,9 donationer pr én million indbyggere, mens eksempelvis Spanien var oppe på 34,6 donationer pr én million indbyggere. Det er glædeligt, at medierne nu også har taget en sag op, som vi længe har haft fokus på i Dansk Folkeparti.

I en pressemeddelelse fra den 21/6 år foreslog jeg, at vi etablerer et nationalt center for organdonation i Danmark. Baggrunden er en ny undersøgelse fra Skejby Sygehus, der påviser, at mange organer i dag går tabt på danske sygehuse på grund af problematiske, strukturelle forhold. Problemet ligger i, at udtagningen af organer rundt omkring på landets sygehuse varetages af tilfældige læger, som ofte ingen specialviden har på området. Derfor går anvendelige organer tabt, fordi den nødvendige ekspertise mangler i de pågældende situationer.

Under al kritik

Det er simpelt hen under al kritik, at noget så livsvigtigt som organer til transplantation går tabt blot på grund af dårlige organisatoriske forhold. Vi har undersøgt problemerne og rådført os med flere eksperter på området. Både Hjerteforeningen og Nyreforeningen anbefaler oprettelsen af et "Landscenter for organdonation", og Dansk Folkeparti står klar med en hjælpende hånd. Under vores nylige sommergruppemøde blev vi enige om, at de 10 mio. kr., som centret vil koste, er vi parate til at tage fra en pulje på 75 mio. kr., som vi fik stillet til rådighed i forbindelse med finansloven for 2006.

Vi ser dette som et utroligt vigtigt skridt på vej mod en markant forbedring af organtransplantation i Danmark. Landet kunne stort set være selvforsynende med organer, hvis blot vi kunne håndtere procedurerne bedre. Det er liv, vi taler om - og i Dansk Folkeparti håber og forventer vi, at "Landscenter for organdonation" vil redde liv.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.