Rekord i søgning til religionsvidenskab

Rekordstigning i ansøgere til religion på Aarhus Universitet. Også økonomi og de basale naturvidenskabelige fag har i højere grad fanget de unges interesse. Det er der mange forklaringer på.

Måske er det Muhammedkrisen. Måske er det den generelt øgede debat om religion.

Aarhus Universitet har oplevet en rekordstor stigning i antallet af unge, der vil læse religion. På bare ét år er køen for at komme ind på en af religionsvidenskabs 55 studiepladser steget med 70 pct. fra 150 ansøgere til 252, hvoraf 98 er kvote 1. ansøgere. Så store udsving har universitet aldrig oplevet før.

»Det er en voldsom stor stigning, og det glæder vi os selvfølgelig over. Det er vores fornemmelse, at det skyldes, at religion generelt er mere i vælten. Muhammedkrisen har også bidraget til den øgede fokus. Vi vil selvfølgelig undersøge årsagen,« siger Steffen Skovfoged, områdeleder på Det Teologiske Fakultet.

Interessen for religion har ellers været faldende de senere år i takt med at de små ungdomsårgange er nået universitetsalderen. Det er fortsat udviklingen på teologistudiet. Her er antallet af ansøgere faldet fra 111 i 2005 til 99 ansøgere i 2006, men religionsvidenskab har altså igen fanget de unges interesse.

»Vi havde selvfølgelig ventet, at udviklingen ville vende på et tidspunkt, men disse tal er helt uhørte. Det betyder også, at man skal have en væsentlig højere kvotient for at komme ind,« fastslår Steffen Skovfoged.

Flere årsager

De unge strømmer også til de basale naturvidenskabelige og økonomiske fag, som tidligere ellers har manglet studerende. 40 pct. flere har søgt om optagelse på matematik, fysik og kemi. 30 pct. flere har søgt om optagelse på økonomi. Det er der flere årsager til, vurderer institutleder Per Baltzer Overgaard, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet.

»For det første viste en undersøgelse i foråret, at økonomer lå i toppen af lønskalaen. Det har en vis interesse, når man går i 3g.,« siger Per Baltzer Overgaard.

En undersøgelse universitetet selv lavede viste samtidig, at 68 pct. af cand.oecon. kandidaterne fik arbejde inden endt uddannelsen og at stort set ingen gik arbejdsløse.

»Så var der også en vis Torben M. Andersen, professor ved Aarhus Universitet, som efter nytår fremlagde velfærdskommissionens rapport og var den person, som alle medier ville have fat i. Det har også øget fokus på studiet. For det tredje holdt vi tidligere på året et arrangement med fokus på nationaløkonomi for gymnasielærere fra det meste af landet, og jeg ved, at mange har taget emnerne op med deres elever,« siger institutlederen.

Generel fremgang

Aarhus Universitet kunne - som tidligere omtalt i JP Århus - generelt også glæde sig over fremgang i ansøgertallet med 7,4 pct. til 10.7312, hvoraf 5.186 var på 1. prioritet mod 4.9033 i 2005. Roskilde Universitetscenter (RUC) og Syddansk Universitet er til gengæld noteret for en mindre tilbaggang efter en meget stor fremgang sidste år. I alt har godt 55.000 unge søgt ind på en af landets universiteter og andre højere læreanstalter. Det svarer stort set til ansøgertallet i 2005.

Hvem der får de eftertragtede studiepladser, får ansøgerne at vide med posten i slutningen af måneden.

heidi.plougsgaard@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.