Once upon a time på Trøjborg

Cd-aktuelle Rio Grande fra Århus vil helst spille countrymusik fra før den den tid, da der gik for meget pop og rock i musikstilen. Den 11. august drager de alle mod vest og det forjættede Stetson-land: Countryfestivalen I Silkeborg.

Vi sidder bænket i Trøjborg Beboerhus, hvor countrygruppen Rio Grande har øvelokale. Kun violinisten Lasse Jakobsen, som går på Musikkonservatoriet, er fraværende på grund af ferie. Resten af bandet har travlt med at øve efter udgivelsen af gruppens nye cd "Southern Parts Of My Country", og nu er alle ved at være tændte og klar til at rykke ud for at fyre de musikalske pistoler af.

Allerede den 11. august går det løs på Silkeborg Countryfestival. I Århus Festuge skal bandet spille i countryteltet. I efteråret venter spillejobs overalt i Danmark.

»Vi spiller den ægte, traditionelle country-musik, som har basis i rødderne. Omkring 1970 og fremefter begyndte der i USA at gå alt for meget rock og forvrænget guitar ind i stilen, og det er ikke lige os,« fortæller Morten Øbro, som spiller pedalsteel i det syv mand store orkester. Pedalsteel bruges som underlægning til at give den specielle og karakteristiske slidesound. Det kræver et godt øre.

»Jeg har tre pedaler på mit instrument, og jeg bruger også knæene, når jeg skal ændre tonen en halv eller hel tone op til en anden toneart. De store kanoner indenfor amerikansk country bruger endnu flere pedaler, men jeg synes, at jeg har nok at gøre med mine tre,« forklarer Morten Øbro, der også er gruppens talsmand.

Ud over Morten Øbro består gruppen af Søren Aggerholm, bas, Mikkel Gulstad, trommer, Christen Brunsgård, leadguitar, Jostein Burmann, mandolin og Kristian Sloth, vokal. Medlemmerne i det tre år gamle band er alle i slutningen af 20-erne og har afsluttet eller næsten færdiggjort deres uddannelser.

Country fiddle-player

Den musikalske udførelse på cd-en er fuldt professionelt, og især violinisten udmærker sig som en forrygende "country fiddle player". På det seneste er Rio Grande blevet spillet i radioen. Gruppen kan mærke, at det giver mere interesse omkring bandet.

»Vi kan endnu ikke leve af spilleriet, men vi håber selvfølgelig, at musikken kan blive en større del af vores indtægtsgrundlag. Vi fik en god kontrakt med pladeselskabet Marco Sound, og vi har investeret meget tid og hjerteblod i indspilningerne,« fortæller forsanger Kristian Slot, og bassist Søren Aggerholm supplerer:

»Vores ambitioner er at være mere end et partyband, og derfor består halvdelen af vores repertoir af egne kompositioner. Men vi vil selvfølgelig gerne opfylde publikums ønske om genkendelsesglæde, og til det har vi indøvet numre af Garth Brooks, Hank Williams, Johnny Cash og andre af de store countryikoner. Interessen for Johnny Cash er eksploderet, efter succesfilmen om hans hårde liv med en streng far, broderens død, og sangerinden June Carter, som redder ham fra at gå ned i stofmisbrug,« fortæller Søren Aggerholm, inden bandet går i gang med at øve Johnny Cash-nummeret "Burning Rain of Fire".

»Johnny Cash kaldte sig "Man in black" i en slags sympati for de undertrykte og kriminelle i fængslerne. Han havde et budskab og vandt stor sympati blandt almindelige mennesker. Det var ikke uden grund, at han fik succes med sine optrædener i fængsler som "Folsom" og "San Quentin". Den slags country kan almindelige mennesker forstå, og derfor spiller vi naturligvis også det,» forklarer Morten Øbro, som forrige år var en tur i USA for med egne øjne at indsnuse country-atmosfæren i dets eget hjemland.

En stor flod af stilarter

»Floden Rio Grande deler Texas og Mexico, og den skulle jeg selvfølgelig se, eftersom vores band er opkaldt efter den. Det betyder jo stor flod, eller stor brusende flod, og det synes vi fint symboliserer den musik, som vi står for. Først bagefter fandt vi ud af, at det også er titlen på en film med John Wayne,« fortæller Morten Øbro.

Rejsen til USA overbeviste ham også om, at country-stilen heller ikke i dets fædreland er helt entydig.

»Der er stor forskel på mennesker i nord og syd, og den form for country, som begejstrer folk i sydstaterne, har tit den modsatte effekt i nordstaterne. Befolkningen i syd er langt mere konservativ, og derfor hittede Merle Haggards sang fra 1969, "Okie from Muskogee", naturligvis mest i sydstaterne. Det militært patriotiske folk elskede at høre om pæne mennesker, som ikke røg marihuana, ikke tog LSD og ikke brændte indkaldelsespapirer til Vietnam. Til gengæld har de ægteskabelige dyder, som kommer til udtryk i en sang som "Stand By Your Man" af Tammy Wynette, nok samme gennemslagskraft i både nord og syd,« mener Morten Øbro.

»Ensomme lastbilchauffører på landevejen elsker at lytte til Tammy Wynette, når hun synger strofer som "But if you love him you'll forgive him - Even though he's hard to understand". I det hele taget er country, som egentlig bare betyder land eller jord, forbundet med mange myter. Cowboy-myten er jo kun nogle få hundrede år gammel. Det Vilde Vesten ligger kun 200 år tilbage i tiden, og når man rejser rundt i USA er det tydeligt, at man rejser i et meget ungt land, som slet ikke har de rødder, som vi har i

Europa,« siger Morten Øbro.

Kritik af indadvendt Spot-musik

»Hvis vi lige kan vende tilbage til Århus igen,« bryder forsanger Kristian Sloth ind:

»Nu har Århus lige haft Spot-festival, og det er fint nok, men 90 ud af 100 bands spiller den samme indadskuende moderne rock. Hvorfor tør de ikke bare tage ét countryband med og så nøjes med 89 rockbands?«

»Det er fordi der er berøringsangst blandt de etablerede smagsdommere,« svarer trommeslager Mikkel Gulstad.

»De tror, at ungdommen ikke kan lide country, men det passer simpelthen ikke. For et par måneder siden spillede vi på Arkitektskolen her i Århus, og på forhånd tænkte vi, at det nok blev et svært job, fordi det ikke var noget typisk country-publikum. Vi tog fuldstændigt fejl. De arkitektstuderende var helt vilde med vores musik, og dansen gik på bordene til en forrygende fest«.

Lys fremtid for countryen

Bandet er overbevist om, at fremtiden tegner lys for countryen herhjemme.

Moden med cowboystøvler og tilhørende hat er allerede slået igennem flere steder, men endnu mangler gennembruddet i mere brede kredse. Det har danskerne stadig til gode, men århusgruppen Rio Bravo har med deres CD givet et vægtigt bidrag til en større udbredelse herhjemme.

jpaarhus@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.