Sparebombe rammer gymnasier

Indenrigsministeren krævet, at Århus Amt ekstraordinært skal spare 32 mio. kr. i sine sidste fire måneder.

Det vil komme til at gå hårdt ud over de østjyske gymnasier, hvis indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V) får gennemtrumfet et ekstraordinært sparekrav på næsten 33 mio. kr. overfor Århus Amt kun fire måneder før amtet ophører med at eksistere. Det vurderer amtsborgmester Johannes Flensted-Jensen (S).

Sparebomben fra ministeren drejer sig om de penge, som amtet sparede sidste år for i stedet at bruge dem på dette års budget.

Pengene skal sendes i statskassen, siger ministeren, med henvisning til bestemmelserne omkring strukturreformen. Det betyder, at amtet skal spare for at skaffe pengene.

Det forstår Johannes Flensted Jensen ikke:

»Konsekvensen kan være at hvert gymnasium skal spare ca. 1 mio. kr. på under et halvt skoleår, og det er meget voldsomt. Nu har jeg skrevet til Lars Løkke Rasmussen, at jeg håber, det beror på en misforståelse, men nu kender han i al fald konsekvenserne,« siger amtsborgmesteren.

Store merudgifter på gymnasieområdet i Østjylland skyldes primært, at der i det forestående skoleår er oprettet ni ekstra klasser, og at det flere steder har været nødvendigt at leje bl.a. pavilloner for at skaffe plads.

Som udgangspunkt kan besparelserne, der er beregnet til godt 12 mio. kr., kun findes på bogindkøb og øvrige anskaffelser, da man ikke kan røre hverken lærerlønninger eller faste udgifter til bl.a. husleje, rengøring, lys og varme.

»Derfor kan et øjeblikkeligt stop for bogindkøb komme på tale,« vurderer amtsborgmesteren. Sagen behandles på et hastemøde i amtets økonomiudvalg i morgen.

Naturen rammes

Også flere naturprojekter kan risikere at blive droppet ligesom cykelstier, rundkørsler og andre trafiksikkerhedsprojekter vil blive lagt på is.

På natur- og miljøområdet vedrører sparekravet 10,7 mio. kr., som amtet betegner som "opsparinger" gennem flere år til naturgenopretningsprojekter. Det drejer sig bl.a. om etablering af den længe forberedte engsø og naturpark i Egådalen, og genskabelse af vådområder ved Lyngbygård Å i Brabrand og Gudenådalen ved Randers.

De overførte mindreudgifter fra 2005 til 2006 på vejområdet på 10,1 mio. kr. var tænkt disponeret til mindre trafikprojekter i nært samarbejde med kommunerne.

»Hvis vej- og trafikområdet skal spare 10 mio.kr. må amtet, hvor det endnu er muligt, trække sig ud af disse projekter. Vedligeholdelse og amtsveje og vintertjenesten må reduceres til et minimum resten af året, indtil kommunerne og staten fra årsskiftet overtager amtets opgaver,« påpeger Johannes Flensted-Jensen.

jens.jorgensen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.