S: Flertallet skal regere i Århus

Socialdemokraterne vil have afskaffet det nuværende magistratsstyre, hvor også oppositionen får rådmænd. I stedet skal Århus have en flertalsstyreform med en regering, der sidder på alle rådmandsposter og borgmesterposten.

Århus skal have en "regering", hvor flertallet sidder på magten med borgmesteren og alle rådmandsposter.

Det mener Socialdemokratiet, der ønsker at afskaffe den nuværende styreform, hvor rådmandsposter uddeles efter forholdstalsvalg og ikke besættes af det siddende flertal.

Borgerne bestemmer

»I dag er det vanskeligt for borgerne at gennemskue, hvem der har ansvar for hvad. Det skal være sådan, at borgerne kan stille politikerne til ansvar for deres handlinger,« siger politisk ordfører for socialdemokraterne, Jacob B. Johansen.

Overborgmester i København Ritt Bjerregaard (S) har for nylig luftet tanker om lignende ændringer i København, der har såkaldt mellemformstyre ikke ulig det i Århus. Også i Odense og Aalborg har man mellemformstyre.

Enighed på tværs

»Århus og København vil stå sammen for at lægge pres på Christiansborg, så lovgivningen kan laves om. Men det er klart, at kravet vil være stærkere, hvis alle fire byer er enige,« siger Jacob B. Johansen.

Allerede før valget blev en ændring af magistratsstyret i retning af flertalsstyre diskuteret i det såkaldte ad-hoc-udvalg. Både Socialdemokratiet, Venstre og Det Radikale Venstre gik ind for ændringer, men kun de radikale var klar til at trykke på aftrækkeren med det samme. Uden at det blev sagt, lå det i kortene, at ingen af de store partier ville risikere at miste en luns af magten allerede fra januar i år.

Valget magede sig således, at der kom et tronskifte, og i dag sidder eksempelvis den tidligere borgmester Louise Gade (V) som rådmand for børn og unge.

Hun er i opposition til borgmester Nicolai Wammen (S), men administrerer over halvdelen af kommunens samlede økonomi.

Det Radikale Venstre er stadig fyr og flamme for at få lavet det nuværende styreform om.

»Det er en gammel radikal kongstanke, og skåret helt ind til benet handler det om, at vælgerne i dag ikke kan stille politikerne tydeligt til ansvar. I en række sager er det simpelthen for indviklet at finde ud af, hvem der er ansvarlig,« siger byrådsmedlem Uffe Elbæk (R).

Uorden i økonomien

Også Venstre kan se fordele.

»Vi prøvede selv under Louise Gade, hvordan det var svært for folk at forstå, at der var uorden i økonomien på skoleområdet og beskæftigelsesområdet, hvor der var socialdemokratiske rådmænd, mens det er borgmesteren, der formelt har det overordnede ansvar for økonomien,« siger Venstres politiske ordfører Bünyamin Simsek.

Socialdemokratiet vil stille forslag om en ændring af styreformen, så den kan vedtages i den nuværende valgperiode og træde i kraft fra den 1. januar 2010.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.