R må vente - kulturlivet holder ferie

Trods et radikalt udspil til store omstruktureringer på kulturområdet i Århus, var reaktionerne fra århusianske kunstnere tirsdag afmålte. Først og fremmest fordi størsteparten af kulturlivet er på ferie.

»Det er fint, at de radikale melder ud på kulturområdet. Man kommer ingen vegne med politikere, som ikke siger, hvad de mener, men for at jeg skal kunne forholde mig til det, er jeg nødt til at se økonomiske beregninger bag forslaget,« siger bestyrelsesformand for Voxhall Gunnar Madsen.

Han er også formand for Dansk Rocksamråd (Rosa) og arrangør af Spot Festival.

Det er formanden for kulturudvalget Uffe Elbæk, der står bag udspillet.

Blot et serviceorgan

Han lægger bl.a. op til, at Voxhall skal laves om til scene for jazz, verdensmusik og folkemusik.

Ligeledes vil han barbere Kulturhus Århus ned til et serviceorgan og oprette et fælles festivalsekretariat under Århus Festuge, som kan servicere de mange festivaler, der hvert år er i byen.

Det skal ske i forbindelse med de nedskæringer for omkring 300 mio. kr., som kommunen skal gennemføre til efteråret.

»Hvis man skal have en alvorlig diskussion, skal vi både have økonomi og en indholdsmæssig diskussion med ind over.

Hvad betyder det for eksempel for den frivillige indsats ved festivaler, hvis der qua det fælles festivalsekretariat bliver mindre personlig kontakt mellem arrangør og frivillige. Før vi har det på bordet, ser jeg heller ingen grund til at kommentere forslag om at lave repertoiret for Voxhall om,« siger Gunnar Madsen.

Mangler sekretariat

Jens Klüver fra Jens Klüvers Big Band peger på, at skal man spare, er oprettelsen af et fælles festivalsekretariat, med de effektiviseringer det medfører, den bedste måde at gøre det på.

»Det er tåbeligt, at kommunen har to kæmpe institutioner - festugen og kulturhuset - med den udgift til manpower, som det medfører, når vi samtidig kan se, at festivalarrangørerne mangler et ordentligt sekretariat. Men det er selvfølgelig vigtigt, at de enkelte arrangementer bevarer sin selvstændige identitet, så man kan bevare kontakten til græsrødderne,« siger Jens Klüver, der også mener, at tidspunktet for omstruktureringer af kulturen er oplagt.

»Der er så meget grøde i kulturlivet, at det vil være synd, hvis man forpasser muligheden. Der er ny chef for Visit Aarhus, der skal ansættes ny festugechef. Der er mange ting i spil,« siger han.

Omstruktureringen betyder også, at teaterscenerne med jævne mellemrum skal i udbud og kontraktstyres over fire til seksårige perioder, måske med det resultat, at en eller flere scener nedlægges. Ligeledes vil Uffe Elbæk gerne have lagt Århus Bymuseum ind under Den Gamle By eller Moesgård Museum.

»Det er klart, at jeg har lavet nogle beregninger, før jeg fremlagde det her forslag. Og dem lægger jeg naturligvis gerne frem,« siger Uffe Elbæk.

heidi.plougsgaard@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.