Gode tider støtter boligmarkedet

200 villaer eller ejerlejligheder med en maksimumpris på to mio. kr. er i øjeblikket til salg i Århus Kommune. Lav rente og nye lånetyper betyder, at førstegangskøbere stadig har adgang til boligmarkedet.

Et boligmarked med omkring to mio. kr. for de billigste familieboliger i Århus skræmmer ikke førstegangskøberne væk.

Gode tider med høj beskæftigelse og nye typer lån betyder, at folk med lave indtægter stadig kan finde en bolig i fornuftig afstand fra centrum.

»Selv om Århus kalder sig verdens mindste storby, er byen ikke ramt af de samme skævheder som København, hvor personer med de laveste indtægter nærmest er forment adgang til ejerboligmarkedet. Med undtagelse af Åbyhøj, Højbjerg og Feddet er det stadig muligt at finde boliger til omkring to mio. kr. i Århus, og det kan de fleste med fast arbejde få finansieret,« siger kommunikationschef Preben Angelo, ejendomsmæglerkæden Home.

Han påpeger, at det trods historisk høje boligpriser stadig for de fleste er muligt at låne penge til en bolig til en kontantpris på to mio. kr.

»I dag ser man jo mere på ydelsen end lånets størrelse, og med de mange nye låneformer er der realistiske muligheder for at finansiere en bolig til to mio. kr., selv uden at have høje indtægter. I øjeblikket kommer man til at sidde for lige under 8.000 kr. netto, hvis man optager et tilpasningslån F1 og knap 8.900 kr. netto for et fastforrentet 5 pct. lån med en løbetid over 30 år,« siger Preben Angelo, som samtidig mener, at førstegangskøbere ikke behøver at sidde specielt hårdt i det.

Ingen havregrød

»Førstegangskøbere behøver ikke spise havregryn, ligesom generationerne før dem gjorde. Den almindelige velfærdsudvikling har gjort, at de kan tillade sig at rejse og fornøje sig alligevel. Når værdien af boligen stiger af sig selv, kan de vælge afdragsfrihed de første år og sidde i egen bolig billigere end at bo til leje,« siger han.

Ifølge økonom Rune Sørensen, Realkredit Danmark, bør boligkøbere dog ikke satse på, at boligerne fortsætter med at stige i det uendelige.

»Som udgangspunkt anbefaler vi at afdrage på sin boliggæld. Hvis boligen samtidig stiger i værdi, bliver gevinsten blot større. Selv om økonomien for førstegangskøbere er blevet lidt mere anstrengt, er vores vurdering, at det stadig er muligt at etablere sig i Århus. Forstæderne eller de mindre byer omkring Århus er oplagte muligheder, hvor der også kan blive plads til en bil i budgettet,« vurderer Rune Sørensen.

Ud over den lave rente påpeger Homes kommunikationschef, Preben Angelo, at regeringens skattestop, reallønsfremgang og næsten fuld beskæftigelse som faktorer, der stadig gør det muligt for de fleste at finde en bolig i eller tæt på Århus.

Pænt udvalg af boliger

Dansk Ejendomsmæglerforenings boligdatabase viser, at der i øjeblikket findes 200 villaer og ejerlejligheder med en maksimumpris på to mio. kr. i Århus Kommune.

»Modsat København har Århus kommune et pænt udvalg af boliger, hvis man er villig til at gå lidt på kompromis med beliggenheden. Der er både rækkehuse og villaer til salg i yderområderne, og som førstegangskøber må man indstille sig på lidt transporttid, hvis man arbejder i Århus,« siger Preben Angelo.

henrik.groenvald@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.