Demonstration får politisk efterspil

Dansk Folkeparti vil have debat i byrådet om onsdagens Hizbollahdemonstration i Århus. Enhedslisten klar til at diskutere rammerne for demonstrationer, mens Venstre holder fast i en absolut ytringsfrihed.

Onsdagens meget omtalte demonstration mod Israel på Rådhuspladsen, hvor Hizbollah-tilhængere mere eller mindre overtog kontrollen, får et politisk efterspil.

Dansk Folkepartis Niels Brammer er så forarget over, at det lykkedes Hizbollah-tilhængere at bemægtige sig mikrofonen for at råbe »Død over Israel og USA« fra talerstolen og synge hyldestsange til Hizbollah, at han har skrevet et åbent brev til borgmester Nicolai Wammen (S) og opfordrer til en byrådsdebat om demonstrationer i Århus.

DF kræver debat

»Nu har vi i byrådet flere gange vendt spørgsmålet om politisk vold, og nu mener jeg, at vi bør se på demonstrationerne i byen. Vi har haft flere eksempler på det seneste, som vi kan debattere. Hvorfor fik Moses Hansen ikke lov til at demonstrere med israelske flag i hånden? Og så oplever vi, at Hizbollah-tilhængere overtager en anden demonstration. Hvad er det, vi skal tillade i byen, og hvad er det, vi ønsker, at Århus skal kendes for, når det gælder demonstrationer,« spørger Niels Brammer.

Han har bedt sin folketingsgruppe se på spørgsmålet og eventuelt rejse det over for justitsminister Lene Espersen (K), hvilket partifællen Morten Messerschmidt allerede har gjort.

Enhedslistens byrådsmedlem Keld Hvalsø Nedergaard vil godt være med til at debattere demonstrationen.

»Vi skal have debatteret, hvordan vi skal forholde os til de organisationer, der også bevidst tænker i at udnytte pressen til at få sine budskaber igennem, f.eks. Hizbollah. Hvordan skal vi forholde os til dette? Det er et dilemma, fordi vi har en grundlovssikret ret til forsamlinger og ytringsfrihed, men derfor kan vi godt i byrådet diskutere, om der er noget, vi kan gøre anderledes,« siger Keld Hvalsø Nedergaard, der samtidig understreger, at han tager afstand fra Hizbollahs metoder og ideologi.

Hvorfor Rådhuspladsen?

»Vi kan måske tale om det hensigtsmæssige i, at alle demonstrationer skal holdes på Rådhuspladsen. Det bør måske kun være de demonstrationer, der appellerer til en politisk debat i byrådet,« siger Keld Hvalsø Nedergaard.

Hos Venstre er man altid klar til en diskussion, siger politisk ordfører Bünyamin Simsek, men han afviser at diskutere begrænsninger i ytringsfriheden.

V: Ikke en politisk sag

»Vi mener ikke, at vi som politikere skal sætte rammer for, hvad man må sige eller ej. Nu har vi kæmpet så meget for ytringsfriheden under Muhammedsagen, og det står vi ved. Går folk ud over de grænser, der er, så er det en sag for politiet,« siger Bünyamin Simsek, der også understreger, at han tager afstand fra Hizbollah.

Det har ikke været muligt at træffe borgmester Nicolai Wammen (S) for en kommentar til det åbne brev.

Nyheder, side 4

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.