Krydstogt-turister fravælger Århus

Firmaet Bike 4 Rent håber på at lokke turisterne fra krydstogtskibene, der lægger til ved Århus Havn, med på en guidet tur til de århusianske seværdigheder.

Turisterne ligner nogle af de ungersvende, der kører på knallert i flok efter kørelærerbilen.

Som ællinger følger de turistguiden rundt i Århus.

Men det er ikke en knallert, som turisterne er blevet udstyret med.

Som et forsøg prøver Visit Århus i samarbejde med cykeludlejningsfirmaet Bike 4 Rent at lokke turister fra krydstogtskibe til at se Århus fra cykelsiden.

Leder af den del, der byder turister velkommen for Visit Århus, Vibeke Jørgensen, synes, at cykelturen er et godt initiativ.

»At cykle er jo byens puls,« siger hun.

Men den første testtur i går var ikke just præget af høj puls. De 10 turister, der havde valgt at se Århus over et cykelstyr, var nemlig en del af personalet fra krydstogtskibet "Amsterdam".

Sidste destination

Det kan der være en logisk forklaring på. Århus er nemlig det sidste sted, krydstogtskibet lægger til, inden det vender tilbage til København, som var udgangspunktet.

Inden da har skibet lagt til i blandt andet Visby, Stockholm, Tallin, St. Petersborg og Rostock. Derfor er de 1.400 hovedsageligt amerikansk turister ved at være en smule feriemøre efter de 10 dage, turen har taget.

»Jeg gør ellers alt for at gøre god reklame for Århus,« siger Mike Arshinoff, hvis arbejde på skibet er at informere om de forskellige destinationer, som "Amsterdam" lægger til.

Vild med byen

»Jeg har været her fire gange, og jeg er vild med byen. Sidste gang jeg var her, lejede jeg selv en cykel og kørte rundt, men nu vil jeg prøve at få en guidet tur,« siger Mike Arshinoff, der faktisk har dårligt nyt til Århus og århusianerne.

»Vi beder vores turister om at udfylde et spørgeskema om, hvad de synes om de byer, vi besøger, og Århus er den by, der scorer lavest. Men jeg tror, at det er, fordi den ligger allersidst på turen. Folk er simpelthen ved at være trætte, og så gider de ikke se byen ordentlig an. De har travlt med at slappe af, og nogle af dem pakker også, sådan at de er klar til at komme til København i morgen,« siger 26-årige Mike Arshinoff.

I det hele taget er alderen blandt de cyklende turister på testturen i gennemsnit på omkring 25 år.

Kunder over 60 år

»Gennemsnitsalderen på vores kunder er 60 år, og det kan også have noget at sige i forhold til cykelturen,« siger Mike Arshinoff.

Cykelturen begynder ud for krydstogtskibet og første punkt på dagsordenen er Domkirken. Da skibet kun er i havn fra kl. 11 til 20, er der ikke tid til at kigge inden for i den århusianske kirke. Der cykles hurtigt videre til Den Gamle By, så Friheden, Århus Stadion, Mindeparken og Marselisborg Slot.

Alt sammen under kyndig guiden af Paul Charlton fra Visit Århus. Han er født i London og forklarer om vikingefund på et velklingende engelsk. Turen koster $45 (265 kr.).

Bedre end bus

»Man oplever ikke det samme i en bus, og når man er på cykel, kommer man hurtigere til at snakke med hinanden,« siger Mikkel Stig, der ejer Bike 4 Rent.

Han tog udfordringen op, da rederiet sagde, at deres klientel ikke var interesserede i cykelture.

At bedømme efter sammensætningen af cykelturister får han et hårdt job, når han skal overbevise krydstogtturisterne om, at cykling i Århus er sagen.

Men bedømmelsen af Århus fra skibets personale er ikke til at tage fejl af.

»Gorgeous,« siger April Beeney og kigger på Den Gamle By, som hun mener, er vidunderlig.

»Her er rent, en god atmosfære og folk er venlige og friske,« siger den 25-årige canadier.

thomas.lund@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.