Stress og coaching i sommervarmen

Mange mennesker kunne have stor gavn af at tage deres liv op til overvejelse, hvis de føler sig stressede i hverdagen.

JEG VAR NYSGERRIG, spændt og fuld af forventning, da jeg torsdag morgen tog bussen fra Århus til Viborg for at mødes med Vibeke, min stresscoach.

Få dage forinden havde jeg sygemeldt mig pga. stress på mit arbejde inden for plejeområdet og havde besluttet mig for at bruge coaching både til at finde ud af, hvorfor kæden var hoppet af hjulet, og få nogle værktøjer til at gribe min situation an på en ny måde.

Jeg er selv uddannet lifecoach.

Men selvom jeg ligger inde med en kæmpe værktøjskasse med gode spørgsmål og værktøjer til selverkendelse, er jeg kommet til kort, når det handler om mig selv.

Afslappende tur

På stationen blev jeg hentet af min morgenfriske sparringspartner, og vi kørte hjem til coachen.

Der var en langt mere afslappende atmosfære i stuen, langt mere afslappende, end jeg kunne forestille mig, at det ville være at sidde i en steril, upersonlig klinik. Jeg blev budt på kaffe og vand ved spisebordet; det var allerede meget varmt, og vi fik fyldt op i glas og kopper.

Stress er et meget mere komplekst område, end jeg hidtil har været bevidst om.

Vi har vel - de fleste af os - alle i en travl periode på arbejde slynget bemærkningen »jeg er også så stresset« ud, eller vi har mærket en begyndende hovedpine, haft ekstra søvnbehov, oplevet lunten været kortere osv.

Under Vibekes kyndige og uddybende forklaringer blev det mere klart for mig, at der er mange faktorer til stress, som jeg umiddelbart tror, de færreste er bevidste om.

Vores værdier

Hvor mange af os går rundt i vores dagligdag og tænker over, hvad vores værdier er, for eksempel. Nok har vi en mere eller mindre klar bevidsthed om, hvad der er vigtigt for os eller hvad vi bryder os om i vores liv, men gør vi os ærlige tanker om vores livsværdier? Og lever vi efter dem?

Selvom det er blevet populært i både blade, bøger, reklamer - ja, selv for virksomhederne rundt omkring at proklamere værdier og livskvalitet, kniber det med at konkretisere dem og i særdeleshed at omsætte dem i praksis.

Det spændende detektivarbejde, vi var gået i gang med, min stresscoach og jeg, ledte i samme retning. Ved at kortlægge mit arbejdsliv - og dele af mit privatliv, uden at det på nogen måde var eller føltes terapeutisk - fik jeg sat ord på nogle af mine livsværdier: meningsfuldhed, frihed, økonomisk tryghed, bare for at nævne et par stykker.

Det var en helt ny tilgangsvinkel til at forstå og arbejde med stress for mig, og Vibekes spørgsmål åbnede nye døre. Følte jeg f.eks., at der var balance mellem mine egne ressourcer og de krav, der blev stillet på arbejdspladsen? Var kravene for store? Følte jeg, at mine ressourcer blevet udnyttet til min egen tilfredsstillelse?

Jeg blev også introduceret for ordet værditramp. Et ord, hun vist selv havde fundet på, forklarede Vibeke med sit varme smil og vidunderlige gestik. Men uanset, om det findes i ordbogen eller ej, gav det genklang hos mig.

Værditramp. Vidunderligt ord, som gav stof til eftertanke. Følte jeg inderst inde, at mine personlige værdier blev respekteret, eller at der blev trampet på dem? Havde jeg nogensinde stillet mig selv det spørgsmål, taget det alvorligt og reageret på det?

Ned på jorden

På min coachuddannelse - apropos selvopfundne ord - blev jeg introduceret for et andet ord, lav-praktisk. Hvis jeg skal oversætte det til almindeligt dansk, handler det bl.a. om at omsætte teori til praksis, eller at bringe noget ned på jorden.

Jeg nævner - og kommer i tanke om - det lavpraktiske i denne forbindelse, fordi jeg tror, at Vibekes coaching inden for stress kan have rigtig stor og vigtig relevans for mange. Det være sig inden for plejeområdet eller et hvilken som helst fagområde, hvis man har stress inde på livet. Hvornår er stress i øvrigt stress? Hvor langt driver og presser vi os selv, før vi tager os selv alvorligt, når vi mistrives i arbejds- og/eller privatlivet? Og burde vi ikke forebygge i stedet for at behandle og blive behandlet? Det er jo interessant, at vi i en tid, hvor bl.a. livskvalitet - og kvalitet i øvrigt - er i højsædet, aldrig har været så stressede. Hvad den materielle del af vores liv angår, går vi op i vores bolig, vores bil, vores tøj, fritid, ferier. You name it. Der har aldrig været så meget fokus på kvalitet og prioritering i den retning.

Vigtig prioritering

Men prioriterer vi vores velbefindende ligeså højt? Investerer vi ligeså meget i den del af vores liv, og tager vi det ligeså alvorligt som den materielle?

Jeg får lyst til at bringe et sidste fantastisk sigende udtryk på banen: At løbe rundt i sit eget hamsterhjul. En metafor for den evindelige løben efter sig selv i håb om at nå det hele og få alle ender til at mødes.

Det er blevet sommer i Danmark. Stranden lokker og strandtasken kalder, metrologerne fortæller os, at badevandstemperaturen er forud for kalenderen.

Prøv at tage temperaturen på din egen livskvalitet. Ikke målt på kvaliteten af dine møbler i stuen, dit samtalekøkken eller den forudbestilte ferierejse - på en skala fra 1 til 10, hvor tilfreds er du så, og lever du efter dine personlige værdier?

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.