Leder: Øl og børn

POLITIET og den øvrige juridiske ekspertise er ikke i tvivl om, hvem der er forbryderen, når unge mennesker under 18 år køber øl på værtshuse og caféer: ansvaret ligger hos sælgeren, og det er sælgeren, der har pligt til at sikre sig, at kunden er fyldt 18 år.

»Hvis vi har en sag med et ungt menneske på 17 år, der indtager alkohol på et værtshus, så vanker der en mindre bøde til den unge, en bøde til tjeneren og en stor bøde til restauratøren, der har det udvidede ansvar for, at loven om udskænkning af alkohol til mindreårige bliver overholdt,« meddelte chefpolitiinspektør Bent Preben Nielsen fra Århus Politi til JP Århus i går.

Det er givet juridisk korrekt, men det er og bliver urimeligt. Jo længere væk man er fra forbrydelsen, desto hårdere skal man altså straffes, og jo mere direkte man er skyld i forbrydelsen, desto mildere straf.

Det er i meget ringe pagt med, hvordan man ellers anskuer lovovertrædelser.

Baggrunden er naturligvis, at man med loven og vægtningen af straffene vil beskytte unge, ubefæstede mennesker mod at lade sig udnytte af skrupelløse forretningsfolk, der sælger dem rusgifte med fordærv til følge.

Virkeligheden er imidlertid en anden. De unge mennesker ved udmærket, at de er på forbudt område, når de bestiller øl, vin og spiritus, inden de er fyldt 18 år.

Selv for øvede iagttagere, som cafétjenere forventes at være, er det stort set umuligt altid med sikkerhed at sige, om en person er 16 eller 26 år, især hvis illusionsnummeret er hjulpet på vej med sminke og påklædning.

Konsekvensen er altså, at tjenerne for ikke at komme i klemme skulle forlange billedlegitimation af langt over halvdelen af deres kunder, hvoraf alle, som er på lovlig grund, selvfølgelig bliver smækfornærmede.

Den eneste rimelige løsning er at straffe de primære lovovertrædere, nemlig dem, som fører tjenere og restauratører bag lyset og lyver sig ældre, end de er.

Så kunne man ved samme lejlighed spørge dem, hvor de har pengene fra, for der er i sig selv noget mystisk ved, at børn har råd til at betale 50 kroner for en fadøl.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.