En hel uge med samvær og sved på panden

Knap 100 børn er samlet på gymnastiklejr i Søften, og det går ikke stille for sig. Hverken i gymnastiklokalet eller på sovesalene.

Drengene og pigerne sover hver for sig, naturligvis, men ellers er det næsten ikke til at se, hvor drengeverdenen slutter og pigeverdenen begynder på Præstemarksskolen i Søften.

Der hænger våde håndklæder til tørre allevegne, og alle går omkring i shorts og t-shirts, hvis de da ikke hvirvler rundt i saltomortaler og kraftspring, så det slet ikke er til at hitte hoved eller hale i, hvem der er hvem af de 98 børn, der i denne uge deltager i DGI-Århusegnens gymnastiklejr.

Bliver klogere

Der står samvær skrevet hen over hele lejren, og som en af instruktørerne, Kirsten Brusgård, konstaterer, så arbejder DGI netop for at støtte idræt med vægt på fællesskab og folkeoplysende kvaliteter.

»På denne lejr bliver deltagerne forhåbentlig lidt klogere på sig selv og hinanden. For et barn på 11 år er det noget af en udfordring at fungere i en flok på 100 børn, og vi instruktører lærer sandelig også noget om os selv og vores grænser, når vi skal have tingene til at køre med blot seks timers søvn i døgnet,« siger Kirsten Brusgård.

Højere aldersgrænse

Det er femte gang, at DGI Århusegnen afvikler gymnastiklejr for børn i alderen 8 til 16 år. Søgningen er så stor, at man laver to lejre hvert år, og fra næste år er det planen at etablere en juniorlejr for unge helt op til 18 år.

De fleste deltagere på gymnastiklejren dyrker også gymnastik i deres fritid, og mange har været på lejr flere gange. Derfor forsøger de 10 instruktører at skabe variation i programmet ved at gennemføre lejren under et tema. Sidste år skulle børnene rejse i tid, og året førte temaet dem verden rundt. I år er der film på programmet.

Mandag tog træningen afsæt i actionfilm med faldteknik, kamp i skoven og bål med western-stemning om aftenen. Tirsdag blev der sat fokus på musicals og dansefilm. Dagen blev indledt med korsang og dans - og afsluttet med en lokal udgave af "Scenen er din". Og i går hed overskriften superhelte og eventyrfilm. DGI's egne superhelte, nemlig gymnasterne fra DGI's verdenshold, kiggede forbi og fortalte om deres turné rundt om i verden.

Kreativt løft

»Som udgangspunkt synes børnene, at det er fantastisk bare at være her og lave gymnastik i en hel uge, men der er ingen tvivl om, at et tema løfter hele arrangementet. Samtidig er det godt for instruktørernes kreativitet at lægge en ramme ned over arrangementet, som vi kan udfolde os inden for,« mener Kirsten Brusgård.

Kedelig gymnastik

Film eller ej, så er der i hvert fald én ting, der er sikker: drenge er ikke meget for rytmegymnastik.

»Det er kedeligt. Der er intet adrenalin i det. Til gengæld får man ondt i kroppen og kommer til at svede. Og så er det svært at holde takten,« lyder det med én mund fra den gruppe af 12 drenge i alderen 13 til 14 år, der har henlagt frokostpausen til luftmadrasser i det klasselokale, som de deler under lejren.

De fortæller beredvilligt om glæden ved at være sammen med jævnaldrende gymnaster i en hel uge i træk. Om ømme muskler og fede springtimer, der fuldt ud opvejer savnet af computer, mobiltelefon og tv. Men da vi tillader os at spørge, om de også får snakket om pigerne, når lyset bliver slukket kl.22.45, bliver der pludselig ganske stille i flokken, indtil en drister sig til at sige:

»Rasmus er lige nu inde ved pigerne. Dér fik du dit svar.«

Kusiner på tur

På lejren finder vi også de to kusiner, 12-årige Astrid Højmark Andersen fra Hammel og 14-årige Christine M. Bisholt fra Viby.

»Det er første gang, at jeg er med, og det er rigtig sjovt. Selvfølgelig er det lidt svært at få ro til at sove, når man ligger 20 piger i samme lokale, men vi hygger os,« siger Astrid.

Bedre saltomortaler

Kusinen har været på lejr tre år i træk, og allerede første gang oplevede hun, hvordan den koncentrerede træning gav hende et skub i den rigtige retning.

»Jeg var f.eks. ikke særlig god til at slå saltomortaler, men det fik jeg virkelig lært på den første lejr. Det giver noget at lave gymnastik 8-9 timer hver dag, og der er jo den regel her på lejren, at man kun må have sin mobil tændt én time hver aften. Det betyder, at man koncentrerer sig om træningen og om at være sammen med de andre i stedet for at sidde og skrive sms-beskeder til sine venner udenfor lejren,« forklarer hun.

Gymnastiklejren i Søften slutter på fredag. Deltagernes forældre er inviteret til at komme kl.16.00 og se, hvad børnene har arbejdet med i ugens løb.

lisette.greve@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.