Høj elevløn tiltrækker veluddannede

Akademikere og andre med længerevarende uddannelser overvejer sporskifte til ældreplejen, der lokker med en elevløn på 17.000 kr. om måneden.

Garanti for en elevløn på ca. 17.000 kr. om måneden har betydet et boom i interessen for at tage en uddannelse som social- og sundhedshjælper.

Siden Århus Kommune først på sommeren udstedte voksenløngaranti til nye social- og sundhedshjælperelever over 25 år, er det væltet ind med henvendelser fra både akademikere og andre med lange og mellemlange uddannelser, lyder meldingen fra Magistraten for Sundhed og Omsorg.

»Vi har omkring 50 henvendelser om ugen, og det er alt lige fra præster og pædagoger til selvstændige, frisører og butiksansatte, et meget bredt spektrum og fra helt andre grupper, end dem vi tidligere har været i kontakt med,« oplyser konsulent Alice Graabæk, der står for administration af voksenløn-eleverne og ansættelse af sosu-elever i kommunen.

Opmuntrer til jobskifte

Den normale elevløn er på knapt 9.000 kr., men er man 25 år og kan dokumentere et halvt års studie eller erhvervsarbejde inden for de seneste tre år, forhøjes elevlønnen til 16.909 kr. under uddannelsen. Grundlønnen for en uddannet er 19.500 kr. Hertil kommer bl.a. aften og weekendtillæg.

»Mange af dem, vi får fat i, er folk, der gerne vil arbejde med mennesker og gennem nogen tid har overvejet jobskifte. De har ikke kunnet overskue det rent økonomisk at skulle satse på noget andet, men det bliver der nu bedre mulighed for. Desuden spiller det nok ind, at uddannelsen kun varer 14 måneder,« siger Alice Graabæk.

Indsats mod frafald

Århus Kommune betaler hele elevlønnen bortset fra skolepraktikperioderne på i alt 24 uger, hvor der gives refusion fra Arbejdsgivernes Elev Refusion. Målet med satsningen på de mere modne elever er dels at rekruttere flere, dels at mindske frafaldet på uddannelsen. 35-40 pct. af eleverne dropper enten ud eller gennemfører ikke på normeret tid.

»Lønnen er en af måderne at få flere kvalificerede ansøgere. Vi formoder også, at folk, der har erhvervs- og uddannelseserfaring, har en større chance for at gennemføre uddannelsen. Desuden er det fint at få folk med forskellig baggrund ind. Det kan give mere dynamik på lokalcentrene,« siger Alice Graabæk.

Langt de fleste af de modne ansøgere må dog vente til januar med at begynde på uddannelsen. Social og Sundhedsskolen i Olaf Palmes Allé har fået så mange tilmeldinger, at septemberholdet meldes fuldt. Der er plads til 156 elever ad gangen, hvoraf langt de fleste ansættes i Århus Kommune.

lone.dybdal@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.