Ingen natteravne i midtbyen

Mens unge førstegangsbrugere af hårde stoffer bliver yngre, mangler gademedarbejderne Natteravnene frivillige, der vil patruljere i midtbyen.

Mens den landsdækkende organisation Natteravnene, der færdes blandt unge i nattelivet, kan berette om narkotikapåvirkede unge ned til 12-årsalderen, er det svært at finde frivillige gademedarbejdere på nogle af de udsatte steder i Århus.

Der er ingen medarbejdere i midtbyen, og da organisationen for nylig forsøgte at etablere af ny afdeling i Brabrand, var der ikke en eneste deltager til informationsmødet.

Står sammen

»Det er generelt sværere at skaffe frivillige medarbejdere, jo større byerne er. I de mindre samfund har det altid været nemmere at samle folk, fordi man i højere grad er tilbøjelig til at stå sammen om en fælles sag,« fortæller Mogens Bodenhoff fra Natteravnenes sekretariat.

»De unge samles typisk, hvor der er liv i gaden, så der er god grund til at være til stede i midtbyen. Forbruget af hårde stoffer er stigende, og det er det givetvis også blandt de helt unge. Jeg har selv boet i Århus i en årrække og ved godt, at der kan lure mange farer for unge i Skolegade. Men lejlighederne i midtbyen er fyldt med unge studerende, og derfor er der ikke så mange forældre til Natteravnene.

Bedre for fem år siden

Mogens Bodenhoff bakkes op af Henrik Juel Knudsen, der er frivillig gademedarbejder i Herredsvang.

»Det var helt klart nemmere at tiltrække folk for fem år siden, da Natteravnene stadig var et forholdsvist nyt initiativ. Vi kommer i midtbyen i forbindelse med begivenheder som blå mandag, men ellers har vi ikke folk til at patruljere inde i byen.«

Ifølge Henrik Juel Knudsen er de unges stofmisbrug ikke til at få øje på i områder som Herredsvang.

»Herude er der jo ikke et livligt miljø, som de unge færdes omkring.«

Ifølge chefpolitiinspektør Bent Preben Nielsen fra Århus Politi er det meget svært at definere problemets omfang.

»Problemet er begrænset blandt de helt unge, men vi kan dog se, at det er steget en smule over en årrække. Hver gang, vi tager en på stoffer, er det en for meget, og vi må da også erkende, at der er tale om mørke tal. For de unge kommer jo ikke på værtshuse og diskoteker, hvor vi er til stede. Og hvis de sidder derhjemme og eksperimenterer med hårde stoffer, kan vi ikke gøre ret meget ved det.«

Flere i behandling

Hos Århus Amts Misbrugscenter bekræfter behandlings- og udviklingsleder Liese Recke, at flere unge kommer i behandling for stofmisbrug.

»Men det afspejler ikke nødvendigvis problemgraden,« pointerer hun.

»Det kan ligeså vel skyldes, at de unge ikke har adgang til andre hjælpesystemer. Der er lang ventetid, hvis man som ung skal have hjælp til at tackle psykiske problemer, og brugere af rusmidler bliver typisk ekskluderet fra bofællesskaberne. På den måde får vi en gruppe mennesker, som har meget svært ved at få hjælp.«

Komplekse problemer

Ifølge Liese Recke døjer de unge, som ryger ud i problemer med stofmisbrug, typisk med meget komplekse problemer.

Jeg ved godt, at man taler meget om de velfungerende unge mennesker, der eksperimenterer med stoffer, men de, der får problemer med misbruget på sigt, har typisk andre problemer med i bagagen. De har måske indlæringsproblemer, psykiske problemer eller sprogvanskeligheder. Eller en lang række problemer på én gang. Vi så en halv generation eksperimentere med stoffer i 1968, men langt de fleste voksede fra det efterhånden. De, der sank til bunds i rusmidlerne, var typisk plagede af en række andre problemer i forvejen,« siger Liese Recke, der bakkes op af behandlingsleder i Ungdomscenteret ved Århus kommune, Kurt Vadgaard.

Behov for fortrængning

»Alle unge skal finde deres egne grænser, også med stoffer. Mange afviser at have noget med dem at gøre, mens andre prøver forskellige rusmidler, inden de lægger dem på hylden. Men de, der begynder at ryge hash hver dag, har typisk nogle ubehagelige følelser, som de gerne vil skubbe i baggrunden.«

På Ungdomscentret, der tilbyder ambulant behandling for stofmisbrug, er den yngste 14 år, mens hovedparten er mellem 16 og 17 år.

kasper.schutt@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.