Barriererne skal brydes

Aabyhøjs nye træner Per Hjorth er ikke til forsigtige udmeldinger. Han tror på en placering i top tre i den kommende sæson.

Aabyhøjs basketherrer spillede en fantastisk sæson. Nogle vil mene, at de ligefrem præsterede over evne. På trods af et beskedent budget og skrabede omgivelser nåede holdet i den forgangne sæson semifinalen, hvor det blev til nederlag mod lokalrivalerne fra Bakken Bears. Spørgsmålet er nu, om den kommende sæson på nogen måde kan blive bedre. Det mener holdet nye træner Per Hjort godt, at den kan.

»Nogle gange gør det ikke noget at sætte sig nogle lidt barrierebrydende mål. Jeg siger ikke, at det bliver nemt, men jeg tror sagtens, at det kan lade sig gøre at slutte højere end nummer fire,« siger han.

Unægtelig lidt af en udmelding fra en uprøvet træner, hvis eneste trænererfaring stammer fra diverse ungdomshold i Hørsholm og Aabyhøj. Til gengæld har han masser af erfaring som aktiv fra en lang karriere, der første fik en ende efter sæsonen 2004/2005, hvor han spillede sin sidste kamp på topplan for Aabyhøj. Nu sætter han sig til rette på bænken som træner for sine tidligere holdkammerater. Og de offensive udmeldinger om holdets formåen er helt kalkulerede.

»Hvis ikke man sætter sig selv under pres, så tror jeg ikke, at man præsterer optimalt,« siger han.

Fed fornemmelse

Og han ved, hvad han taler om. Han begyndte med at spille basketball som 13-årig efter fem år med fodbold som favoritsport. Dengang var han træt af at løbe forgæves og ikke at få bolden nok på fodboldbanen og kastede i stedet sin kærlighed på det hurtige og intense kurvespil. Han husker stadig, hvad der trak i ham dengang og stadig gør det den dag i dag.

»Den der følelse af at se bolden gå i efter, at den kun har rørt nettet, det er en fed fornemmelse, og det vil man gerne gøre mange gange,« siger han.

Og det gjorde Per Hjorth så. Først 24 år senere var det slut, da han for et år siden som 37-årig for sidste gang trak Aabyhøj-trøjen af. Og helt slut var det så alligevel ikke. For i den forgangne sæson har han droslet ned med 2. divisions-basket - i Skovbakken af alle steder - sammen med tidligere profiler fra Bakken Bears som Steffen Wich, Per Pedersen og ikke mindst Mads Sigersted.

Netop Mads Sigersted tiltræder samtidig med Per Hjorths ansættelse i Aabyhøj stillingen som træner i Bakken Bears, og de to har ikke så få lighedspunkter.

Begge har en lang karriere bag sig, de er uprøvede trænere på seniorniveau, de er i udpræget grad spillernes mand, og de har begge udtrykt ønske om at give flere minutter til de unge spillere. Per Hjorth ser det som lidt af en tilfældighed, at de to tidligere topspillere er blevet ansat samtidig, men håber på, at tendensen fortsætter.

»Det er fint med inspiration udefra, men efter min mening har der i flere klubber været for meget fokus på af få en udenlandsk træner. Det er vigtigt at bruge den erfaring, der er i landet, og jeg håber, at Mads og jeg kan bane vejen for flere danske trænere,« siger han.

Orlov fra arbejde

Indtil videre han har banet vejen for sit eget karriereskift. Han har taget et års uddannelsesorlov fra jobbet som lærer på Sabro Korsvej-skolen, og det år skal bruges på en diplomuddannelse i journalistik. Når året er gået, vil han tage beslutningen om, hvorvidt hans fremtid ligger i journalistikkens eller pædagogikkens verden. Foruden basketball-verdenen naturligvis. Per Hjorth har tegnet en to-årig aftale med Aabyhøj, og hans ambitioner og forventninger er høje. Både til resultaterne, men i lige så høj grad til udviklingen af spillerne, holdet og overførslen af sine egne ideer til banen.

I den forgangne sæson hed manden med ideerne på banen i Aabyhallen Thomas Skotting. Han var spilleren, der løb med de store overskrifter og bar holdet et langt stykke af vejen til semifinalen.

Unge i spil

Per Hjorth er lykkelig over, at topscoreren har valgt at fortsætte i klubben, men ønsker ikke at videreudvikle Thomas Skottings status som Mr. Aabyhøj.

»Jeg vil hellere have, at der er mange spillere, der har stor betydning for holdet. På den måde bliver vi sværere at spille overfor og mindre påvirket af skader. Hvis det over en lang sæson er de samme spillere, der skal trække læsset, er der nogle, der brænder ud eller render ind i skader,« siger han.

Et af redskaberne til at nå det mål er i højere grad end under den tidligere træner Manne Palmqvist at integrere nogle af klubbens mange unge talenter på holdet.

»De unge skal i spil så meget som muligt, så de bliver en del af holdet i stedet for kun at være træningsspillere. En kamp bliver jo ikke tabt på to minutter, hvis en ung spiller dækker forkert op i forsvaret,« siger han.

Spilletiden til de unge vil alt andet lige kommet til at gå ud over holdets etablerede spillere. Selv spillere som Alan Madsen og Thomas Skotting må forvente færre minutter for at gøre plads til den nye generation. Per Hjorth forventer dog ikke nogen sure miner af den grund.

»Jeg håber, at de, der har været vant til meget spilletid, er kloge nok til at forstå baggrunden,« siger han.

Aabyhøjs nye træner har talt. Han er klar til den nye sæson.

Klar til at bryde barrierer.

allan.poulsen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.