Ingen skjult dagsorden om byarkiver

DER HAR I SOMMERENS løb været et par læserbreve og en artikel, hvori der advares mod ønskerne om en byarkivar og et egentligt byarkiv for den gamle købstad Århus.

Det kan jeg egentlig godt forstå, at nogen kan få den tanke, når de ser på kommunens finanser og spareforslag samt fortidens nedlæggelse af blandt andet biblioteker i de ydre områder. I et læserbrev er der endda antydet, at der blandt initiativtagerne ligger en skjult dagsorden om at få nedlagt lokalarkiverne og etableret et stort lokalarkiv med professionelt personale.

Disse tanker må dog efter min mening helt manes til jorden, og til dette har jeg følgende argumenter:

1. Initiativet til støtte for en byarkivar kommer fra frivillige medarbejdere i de lokale arkiver i forstæderne, der kan se, at det er horribelt galt med indsamlingen af personlige arkiver og data for den gamle købstad.

2. Der er ingen økonomi i nedlæggelsen af de 22 lokale arkiver, da disse stort set intet koster for kommunen. Der er tale om frivillig arbejdskraft og omkostningsgodtgørelsen til de enkelte arkiver udgør 5-6.000 kr. årligt.

3. En nedlæggelse af lokalarkiverne og samling af materialet i et egentligt By- eller Stadsarkiv vil medføre, at samtlige frivillige medarbejdere på de 22 lokale arkiver vil "nedlægge arbejdet". Dermed vil kommunen skulle ansætte ikke kun en stadsarkivar, men også 5-10 fuldtidsmedarbejdere. Det er sådan set ikke det værste, men selve indsamlingen af materiale, som er så vigtig i disse år, vil gå helt i stå. Uden det lokale arbejde med udstillinger og udgivelser, som alle lokalarkiverne og deres støtteforeninger foretager, vil befolkningen ikke blive mindet om, at de skal se at få afleveret billeder og andet materiale til Arkiverne.

For mig at se er en byarkivar, der primært skal tage sig at den gamle købstad, helt uundværlig i en by som Århus. Uvurderligt materiale går tabt hver dag. Århus kommune har et slogan, hvori "Rødder" indgår, men hvad gør man for dette? Intet, stort set.

Dernæst vil en faglig kompetent byarkivar kunne være en god faglig støtte for alle os "ufaglærte" arkivarer, der nok gør arbejdet efter bedste evne, men nok i sandhedens klare lys ind i mellem kunne trænge til lidt faglig bistand.

"Viden, puls, rødder" {mdash} men hvad gør vi for rødderne?

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.