Bliv brun med beskyttelse

Mange danskere bør bruge solbeskyttelse med højere faktor for at undgå skader efter solbadning.

Man kan selvfølgelig blive inden døre - eller iføre sig løsthængende heldragt i tyndt stof og solhat, når man går ud.

Men har man ambitioner om at få farve på kroppen og nyde solens bagende stråler på sin bare hud, så er det for langt de fleste nødvendigt med en beskyttende solcreme, hvis man vil minimere risikoen for hudkræft og aldersforandringer i huden.

Og faktoren på solbeskyttelsen skal typisk være højere, end man umiddelbart tror, hvis man vil undgå solskader, lød advarslen i går på Løveapoteket på Store Torv, hvor kunderne kunne få rådgivning om solbeskyttelse.

Her stod konsulent Christel Eva Christensen fra firmaet Vichy klar med udstyr, der måler hudens melaninindhold, så man kan få kendskab til sin hudtype og vide, hvilken faktor man skal bruge, og hvor lang tid man kan opholde sig i solen.

Faktor 10 for lidt

»Langt de fleste kunder tror, de kan nøjes med en faktor 10, men den er ofte for lav og beskytter ikke nok,« forklarer Christel Eva Christensen og tilbyder at måle hudtypen på Anna Sellmer Sørensen, der netop har spurgt efter en flaske solcreme med faktor 10.

Den unge, blonde kunde stiller gerne underarm og kind til rådighed for et tjek med melanometeret, der ikke uventet afslører, at huden er sart.

»Faktor 10 er ikke nok, du skal mindst have 16 til almindelig brug og 20-22 ved stranden, du må ikke gå under en faktor 20, og du bør ikke ligge i solen mere end 19 minutter,« advarer Christel Eva Christensen efter at have målt melaninindholdet.

Anna Sellmer Sørensen ser overrasket ud:

»Jeg havde ellers regnet med, jeg skulle ud og nyde solen et par timer,« lyder det ærgerligt.

Solbadningen kan dog forlænges, hvis man bruger en endnu højere faktor, 50+ for eksempel.

»Mange tror fejlagtigt, de ikke bliver brune med en højere faktor, men det gør man, det tager bare lidt længere tid,« forklarer Christel Eva Christensen. Hun har den seneste tid turneret landet tyndt med måleudstyret og demonstration af solbeskyttelsesprodukter.

»Folk er overalt overraskede over, hvor kort tid de kan tåle at være i solen, og mange ved ikke, der er flere slags UV solstråler, og at både UVA, der går gennem glas, og UVB, der giver solskoldninger, er farlige,« fortæller Christel Eva Christensen.

Hun agiterer meget for, at forældre smører deres børn med mindst en faktor 30, da børns hud er særlig sart. Også modermærker og nyere ar skal have en ekstra høj faktor. Hertil kan man eventuelt bruge en stift - der i øvrigt også er god til læberne, så man undgår forkølelsessår, der let fremprovokeres af solen.

Man skal også huske at give ansigtet en omgang, inden man går ud i solen, og i løbet af dagen skal man smøre sig hver tredje til fjerde time. Det er også vigtigt at opbevare solcremen korrekt - den kan heller ikke tåle sol, så den skal pakkes væk i et håndklæde eller en taske, mens man steger på stranden.

lone.dybdal@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.