Fra Hviderusland til Tilst

En internetflirt fik den veluddannede Alla Kongstad til at forlade Hviderusland og flytte til Danmark.

Gnisterne springer fra svejseapparatet i den store montagehal. Smedene arbejder på kæmpe stålkonstruktioner, tegnet af virksomhedens eneste kvindelige ingeniør Alla Kongstad fra Hviderusland.

Hun var rig i sit hjemland. Godt uddannet og havde penge til at gøre, hvad hun ville og rejste verden rundt.

En dag klikkede hun sig ind på internettet og direkte ind i hjertet på en dansk mand, der fik hende til at forlade Hviderusland og starte en mere usikker tilværelse på det danske jobmarked.

Alla Kongstad kom til Danmark i år 2000, byggede hus i Tilst, bestod hurtigt et sprogkursus, og gik i gang med at læse på Ingeniørhøjskolens 4. semester for at få opfrisket sin uddannelse som robotingeniør fra Minsk Academy i Hviderusland.

Med en indføring i dansk ingeniørkunst og fagsprog ønskede hun at fremstå som mere attraktiv arbejdskraft. Hun kontaktede Århus Kommune for at få vejledning om arbejdsmarkedet og kom i forbindelse med Natalia Lieknins fra Projekt JobReserve.

Bingo

»Efter tre måneders praktik fra Ingeniørhøjskolen fik jeg tilbudt job. Jeg arbejdede for en god virksomhed i Danmark men havde projekter i Østeuropa. Jeg kunne holde tråd i min egen kultur og samtidig være til gavn for det danske samfund. Hvad mere kan man ønske sig,« siger Alla Kongstad.

På vognen igen

Men lykken varede kort. Hendes afdeling blev skrottet fordi virksomheden blev opkøbt af nogle amerikanere, der sendte arbejdet med Østeuropa til et firma i Schweiz.

»Jeg var utrolig ked af det, men tænkte at jeg nok skal klare mig. Jeg forsøgte at se positivt på det, og se det som en mulighed for at udvikle mig.«

Igen løftede Alla Kongstad røret for at få fat på Projekt JobReserve, der hurtigt fandt et nyt job. Men meget langt fra noget drømmejob, så allerede på sin første arbejdsdag begyndte Alla Kongstad at søge nye job. I april 2005 lykkes det.

»Jeg er stolt over at have skaffet jobbet selv, men det er kun lykkes fordi jeg har haft lignende job i Danmark. Og dem har jeg kun haft fordi jeg blev hjulpet i gang. Det vil jeg altid huske,« siger Alla Kongstad og stirrer svævende ud i luften.

»Det er jo et paradoks, ikke. Det er altid lettere at finde arbejde, når man man har job. Der er ingen, der ansætter en arbejdsløs...«

Efter nogle år med fordomme over for kvindelige ingeniører i en mandsdomineret branche, og kommentarer om hendes accent, så har hun et par gode råd til de danske virksomheder.

»De skal se det charmerende i det. Og indvandrere er utrolig ihærdige, fordi vi har så travlt med at bevise, hvor gode vi er. Vi giver os 200%, mens andre kun arbejder 100%,« siger Alla Kongstad, der er evigt taknemmelig over, at hendes chef var modig nok til at ansætte hende.

jakob.voelver@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.