Festival til rette tid

Fjendebilleder skal blive til vennebilleder, når Århus V og Århus C udveksler kulturelle kvaliteter fra Mellemøsten. Flere deltagere trodser krigssituationen for at nå frem til Danmark.

Mavedans fra Marokko, arabisk undergrundsmusik og stærke litterære kvaliteter fra Mellemøsten bliver en del af recepten, når Århus skal have et ganske andet billede fra Mellemøsten end det, vi i øjeblikket præsenteres for i medierne.

Det sker, når festivalen Images of The Middle East fra den 18. til den 27. august minder århusianerne om, at der også eksisterer en mellemøstlig hverdag, som stråler af farver, musik, lyrik og dans.

»Konflikten i Mellemøsten fylder utroligt meget i medierne, men langt størstedelen af menneskene dér lever et almindeligt liv, hvor det kulturelle udbud fylder meget. Og det er det, vi gerne vil fremhæve,« siger leder af Kulturhus Århus, Pia Buchardt, som har det overordnede ansvar for Århus-delen af festivalen, som også når København.

Skærpet spænding

De optrappede krigshandlinger imellem Israel og Hizbollah-bevægelsen i Libanon har skærpet spændingskurven i regionen markant, men det har samtidig fået det libanesiske dukketeater Lebanese Puppet Theatre til at sætte voldsomt ind på at opfylde aftalen om at optræde i Danmark.

»I krigens første uge troede jeg ikke, det ville være muligt at deltage i festivalen. Men vi besluttede at sætte alle kræfter ind på at deltage i Images of The Middle East, fordi det er blevet os magtpåliggende at præsentere et smukt og fredeligt billede af vores sørgelige Mellemøsten,« siger den libanesiske instruktør Karim Dakroub i en udtalelse, mens andre aktører planlægger en rejse med færge til en lufthavn på Cypern - fordi israelerne har bombet landingsbanerne i Libanons hovedstad Beirut.

Opbakning i Århus V

Dakroubs dukketeater regnes blandt verdens bedste og bliver del af den århusianske Images-festival, som har oplevet stor opbakning fra det indvandrerrige Århus Vest.

»Lige nu fylder konflikten rigtigt meget for de mange libanesere i byen, som netop er vendt hjem fra Mellemøsten. Mange af dem, vi samarbejder med om Images of The Middle East, har været afsted med familien i sommerferien og er stærkt påvirkede af situationen. Og netop af den grund er det væsentligt at få andre billeder af den mellemøstlige kultur på nethinden end krig og ødelæggelse. Og Mellemøsten er så meget andet end Israel, Palæstina og Libanon,« siger Pia Buchardt om festivalen.

Jazzboblen i ny funktion

Fra Århus Vest har det nye multikulturhus, Globus1 på Gudrunsvej i Gellerup, meldt sig klar sammen med forretningsfænomenet Bazar Vest, som i festivalens anledning for lov at låne det nærmest legendariske festugetelt, Boblen.

Det skal stilles op nær Bazar Vest, men det bliver ikke den traditionelle Arosia- eller fodvarmer-jazz, der kommer til at boble bag teltvæggen.

»Det bliver nutidige, mellemøstlige kulturtilbud, som i øvrigt vil markere over meget af byen, at den moderne mangfoldighed er lige så frodig og lige så langt fremme i skoen i den region af verden, som i vores,« siger Pia Buchardt.

Hun er positivt overrasket over den store opbakning til projektet blandt indvandrere og taler om, at der synes at blive skabt en væsentlig bro mellem byens to forskellige centre.

Blandt andet arrangerer Bymuseet byvandringer både i Århus Centrum og Gellerupparken.

»Vores håb er, at bevægelsen går begge veje, så vi får en stor udveksling imellem midtbyen og Århus Vest,« siger hun.

Spillestedet Voxhall, Musikhuset Aarhus og Gran - Teater for dans - vil byde på markante, mellemøstlige kulturnavne. Århus Musikskole har lovet at skabe etniske, musikalske retter i en af Århus Sporvejes busser, som omdannes til en Mellemøsten Ekspressen, ligesom en større litteraturfestivalen med deltagelse af mellemøstlige forfatter og bl.a. Brabrand-poeten Peter Laugesen i Globus1 er blandt tilbuddene.

»Det væsentligt er, at vi håber, folk vil tage programmet til sig, så vil vi alle som borgere i byen opleve noget nyt. Vi er alle berørt af konflikten i Mellemøsten, og her kommer en mulighed for at gå i kulturel dialog,« siger Pia Buchardt.

Muhammed-forsinkelse

Det store arbejde med at iværksætte Images of The Middle East blev i planlægningsfasen stærkt forsinket af Muhammed-krisen.

»Kommunikationen i Mellemøsten blev vanskeliggjort, og det blev fra flere sider foreslået, at festivalen blev droppet. Det var en rigtig proces, vi måtte igennem. Men derfor kom den nye konflikt som et nyt kølleslag, og derfor var det markant, at Lebanese Puppet Theatre så klart har meldt ud, at det nu er vigtigere end nogensinde at nå ud med den kultur, der eksisterer - på trods af alle kriser,« slutter Pia Buchardt.

Images of The Middle East arrangeres i Århus i et samarbejde mellem Kulturhus Århus og en lang række repræsentanter i en lokal styregruppe med repræsentanter for bl.a.. World Music Center, Urban-programmet, Globus1, Oplysning om den 3. verden, Bazar Vest, Gellerup Scenen, Litteratur på Scenen, Århus Bymuseum, Århus Sporveje, Galleri Image, Gran - teater for dans, Voxhall, Musikhuset Aarhus m.fl.

anders.lange@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.