Renata savner sved på panden

Den tidligere længdespringer Renata P. Nielsens karrierestop resulterede i en længere personlig krise.

Allerede på første hul går det galt.

»Kom nu, Renata. Hvad sker der?,« beklager hun sig, da bolden igen rammer den forkerte bande, og triller væk fra hullet.

Renata P. Nielsen har på forhånd bedyret, at hendes evner på en minigolfbane ikke er noget at prale med, men det betyder ikke, at hun ikke går op i spillet og forsøger på at vinde det.

Den tidligere længdespringer stammer oprindeligt fra Polen. På en fælles dansk/polsk træningslejr i 1983 mødte hun sin senere mand Lars Nielsen, der dengang var stangspringer og i dag er træner for det danske atletiklandshold. Mødet mellem de to atleter resulterede i, at frøken Pytelewska i 1987 fik et dansk efternavn og året efter fødte tvillinger. Samtidig med opgaven som mor og tilflytter i et nyt land præsterede hun en af de flotteste karrierer nogensinde i dansk atletik.

Hård overgang

I dag er karrieren slut og har været det i flere år. Renata P. Nielsen er netop fyldt 40 og har fået både den aktive karriere og sit ufrivillige karrierestop bearbejdet og på afstand.

»Det var en meget hård overgang. Det er ikke så sjovt at tænke tilbage på, for jeg var bitter over, at det ikke var mig selv, der tog beslutningen om at stoppe, og man kan godt sige, at jeg gennemgik en krise,« siger hun.

Inden VM i Sevilla i 1999 fik Renata P. Nielsen en knæskade. Efter den nødvendige operation stod den på otte måneders genoptræning. Det lykkedes til dels at komme tilbage, men aldrig til det niveau, hun var på inden skaden. Ambitionerne om at være blandt verdens 10 bedste længdespringere stod ikke længere mål med de fysiske evner, og derfor var det slut i 2001.

Slut på en karriere der blandt andet indebragte hende 20 DM-guldmedaljer og en stadigt eksisterende dansk rekord i længdespring. Og savnet var stort umiddelbart efter karrierens afslutning.

»Mens man står i det, kan den hårde træning godt være irriterende. Men når man så rent fysisk ikke kan mere, så savner man sveden på panden. Hvis jeg kunne, ville jeg stadig træne lige så meget, for det er det, jeg elsker,« siger hun.

Vænnet til det

Renata P. Nielsens hårde overgang fra topatlet til en civil karriere tog lang tid. Selv vurderer hun, at det varede det meste af to år, inden hun kom sig mentalt. Og den periode var ikke bare svær for hende selv, men i særdeleshed også for hendes mand.

»Jeg har altid prøvet at undgå at afreagere på mine børn, for det er i hvert fald ikke deres skyld, og så var der jo kun Lars. Det var ikke altid nemt. Specielt ikke for ham,« siger hun.

I dag er hendes ufrivillige afsked med atletikken bearbejdet og ikke længere et bittert minde, der fylder mere end resultaterne i en lang og medaljerig karriere.

»Nu har jeg vænnet mig til det, og det er fint nok, for enhver alder har sin ret. Nu er jeg bare i en ny periode af mit liv. Men jeg er stadig konkurrencemenneske,« forsikrer hun.

Det sidste efterlader hun ingen tvivl om. Hun brokker sig flere gange over minigolfbanernes udformning og beviser, at hun mestrer det danske sprog tilstrækkeligt godt til også at kende de mindre pæne gloser. Hun spiller sig dog hurtigt op efter den dårlige start, og da hun på femte hul kun bruger to slag, siger hun med et smil:

»Hvor svært kan det være?« og bevæger sig selvsikkert videre mod hul seks.

Sporten lokkede

Umiddelbart efter sin aktive karrieres afslutning bevægede Renata P. Nielsen i fortvivlelse over sit bratte karrierestop væk fra al konkurrencesport og blev personlig træner i et fitnesscenter. Sporten blev dog ved med at lokke, og planen om at fjerne sig fuldstændigt fra den verden, der havde fyldt så meget i hendes liv, mislykkedes. I dag er hun fysisk træner for både det kvindelige danske fodboldlandshold og Dansk Sejlunion, ligesom fodboldspillerne i AGF har nydt godt af hendes evner. Det samarbejde har dog netop fået en ende, da Renata P. Nielsen faldt for de århusianske besparelser som følge af nedrykningen til 1. division.

Med fire jobs er hun dog langt fra arbejdsløs. Og specielt arbejdet med unge mennesker tænder hende. Både hvad angår talentudvikling og generelt med det formål at få unge til at få en større bevidsthed om deres krop.

»Når jeg går på strøget og ser alle de flotte ben, så får jeg lyst til at gå hen og sige "hey, kom lige med ud på stadion". Der er så mange unge mennesker, der er skabt til sport, og så vil de hellere spise chips og drikke cola, og det er simpelthen så ærgerligt,« siger hun.

Byg hullet om

I den nærmeste fremtid regner Renata P. Nielsen med at tage en række kurser indenfor pædagogik og psykologi for bedre at kunne forstå og motivere de mennesker, hun træner. Og så håber hun på et femte job som afløser for jobbet som fysisk træner i AGF.

Minigolfmathcen er slut, og efter en dræber af et ellevte hul, hvor alt går galt for Renata P. Nielsen, ender hendes samlede score på 53 slag. Ikke noget der huer hende.

Hun går så langt som til at foreslå manden, der tager imod de returnerede køller, at tivoli laver hul 11 om, fordi det simpelthen er helt umuligt. Da han efterfølgende fortæller, at en normalscore for folk, der ikke er vant til at spille golf, ligger et sted imellem 45 og 55 slag, lyser hun op.

»Nå, men så var det jo meget godt. Men også lidt irriterende,» siger hun.

allan.poulsen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.