Så giv os da en chance

DETTE LÆSERBREV er skrevet med baggrund i en stor frustration på vegne af venner og bekendte, som er blevet færdig med en mellemlang eller længere videregående uddannelse, og som nu er i gang med at søge arbejde inden for det felt, de har taget en uddannelse inden for.

Selv blev jeg færdig i juni og har været en af de heldige med et godt job fra 1/8. Til stor ærgrelse må jeg dog konstatere, at jeg er en af de få.

Flere hundrede af ansøgninger bliver sendt af sted og hver gang med en lille forhåbning om, at det denne gang vil lykkes.

Afslagene nærmest vælter ind af døren, og begrundelserne kan være mange, men oftest lyder frasen »Du har egentligt de kvalifikationer der skal til, og som person vil du også passe godt ind.... men du har jo desværre ikke så meget erfaring.«

Og er man heldig endelig at blive kaldt til jobsamtale, er der mange grelle eksemplerpå, at folk med glæde kører tværs over Danmark for at sidde til en samtale, hvor det tydeligt viser sig, at stillingen på forhånd er besat af interne kræfter eller venner til allerede ansatte, og at man kun er kaldt ind af formelle grunde.

Glæde bliver til skuffelse, og prøves det tilstrækkelig mange gange, ender det i modløshed og desperation. En bekendt er fysioterapeut og har i årevis forsøgt at få stilling på de østjyske sygehuse.

Flere kurser (selvfølgelig betalt af egen lomme) blev foreslået som en vej, til at få en chance, og hun har de sidste tre år flyttet rundt i hele landet, samt været i både det nære og fjerne udland for at tage vikariater.

For kvalificeret

Hjemvendt til Århus er flere ansøgninger igen sendt af sted, og nu er begrundelsen så, at hun er overkvalificeret til sygehusvæsenet med alle sine kurser, og at der stadig af folk inden for feltet med flere års erfaring end hende.

Som bekendt er der mange personlige omkostninger ved at blive afvist gang på gang, og ens privatliv har svære kår, når teltpælene hives op med jævne mellemrum.

Nu ved jeg godt, at folk sidder og tænker, at sådan er livets barske vilkår, og at den unge forkælede generation har godt af ikke at få serveret tingene på et sølvfad.

Tro mig - det er der heller ikke mange af os, der forventer.

Min erfaring er, at der bliver kæmpet en brav kamp for at få et arbejde, og folk er villige til både vikariater samt arbejdspladser langt væk fra familie, venner og kærester de første mange år.

Men kan vi så ikke til gengæld forvente at få en fair og sober behandling med bare en lille smule etik omkring jobsamtaler og muligheden for at "komme ind i varmen"?

Prøv noget nyt

Vi er selvfølgelig bevidste om, at det nemmeste er at ansætte personer, som er vante med jobbet.

Med fare for at dette lyder som en jobansøgning, så prøv dog at ansætte folk,der er nyudklækkede fra uddannelsesinstitutionerne.

Til gengæld vil I få energiske, nytænkende, arbejdsomme, lærevillige, omstillingsparate og kreative ansatte, som er villige til at tage et ansvar på sig.

En kæmpe opfordring til offentlige og private institutioner/virksomheder: Så gi' da folk en reel chance for at bevise, at de kan og vil noget med den uddannelse, de har taget. Erfaring kommer ikke ud af den blå luft!

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.